Клара Добрев: Научих български, защото баща ми не можа да научи унгарски

https://www.24chasa.bg/novini/article/10271363 www.24chasa.bg
КЛАРА ДОБРЕВ СНИМКА: АРХИВ

Съпругът ми не ми завижда, време е да свикнем, че за Европа е важно дали са добър политик или не

Клара Добрев поведе на първи тур, обединявайки опозиционните партии в Унгария срещу Виктор Орбан. Тя е съпруга на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчан и е с български корени. Родена е в София.   

Майка ми и баща ми се запознават в Созопол - той не успя да научи унгарски и всички вкъщи говорехме на български, на всичко в дома ни имаше надписи - сол... Аз научих добре български, защото татко не успя да научи унгарски, каза Клара Добрев в предаването на БНТ "Говори сега". 

Според нея свалянето на Орбан не е цел, а е необходимост. "За да имаме европейска държава, за да живеем нормално, да не сме постоянно в страх -  от Европа, да търсим някакви врагове, които искат да унищожат унгарския народ - все неща, които са в центъра на политиката на Орбан - аргументира се Клара Добрев. - Съгласихме се да имаме нормална европейска държава." 

На въпрос дали Орбан подценява съпругата на Ференц Дюрчан, Клара Добрев бе категорична: "Не искам да погледна в главата на Орбан, нито плановете му. Една от тайните защо сме толкова успешни е, че ние нямаме нищо общо, не гледаме какво прави, аз има собствената си политика, знам какво искам да направя в Унгария." 

Запитана защо Орбан се харесва, особено на част от българските социалисти, Добрев обясни, че той е един от най-лошите премиери в Европа. 

"Не може да ви харесва, той не може да спечели демократични избори, защото качеството на политиката му не е добро, стъпка след стъпка унищожи демокрацията в Унгария - аргументира се тя. - Не се разбира добре с Брюксел. Унгария няма да получи еврофондове докато Орбан не промени политиката си." Според нея на немците, холандците, на австрийците им е дошло до гуша да плащат данъци, а Орбан и олигарсите му да крадат европейските пари. "Те казаха: "Стоп! Няма да ви даваме повече пари." Това не е корупция, а завладяната държава - роднини, приятели, съседи получават милиарди в евро през последните 10 г. Нека не ви харесва Орбан, защото обикновените унгарци не живеят по-добре , а 10-20 души около него станаха невероятно богати. 

Минималната заплата е към 260 евро - след България и Румъния сме, има няколко показателя като образование, здравеопазване и др., по които вървим надолу. Все по-голяма става дистанция между най-богати и най-бедни, атмосферата е лоша, знаете как е когато децата или внуците работят в чужбина. Унгария нямаше такива проблеми, но през последните 10 години започнаха да заминават, което смятам за трагедия. Страната губи най-важните си жители."

На въпрос за хомосексуалното съдържание в учебниците, забранено от Орбан, Добрев каза, че това са все закони, които търсят врагове.

"Орбан винаги има нужда от врагове, сексуалните хора са врагове като че ли те са виновни - посочи Добрев. - Трябва да унищожим тази политика, не може постоянно някой да го ненавиждаме, тези закони трябва да се изменят, но още стотина също трябва да се променят. Следващото правителство ще има тежки месеци, защото Орбан написа нова конституция, която не е за европейска страна. Унгарските университети са във фондации, оглавявани от приятели на Орбан." 

На въпрос прекалява ли Брюксел с послушанието към Вашингтон, тя обясни, че Орбан търси приятели в Москва и Пекин.

"Говореха, че това ще е чудо, че ще имаме силни контакти с Китай, че това ще е новата революция в икономиката, но през последните 10 г. унгарският износ към Китай се увеличи с 0%. Това нямаше позитивен ефект. От друга страна загубихме европейските страни като приятели, а с новия президент в САЩ - и Америка. 

Унгария сключи договор с "Газпром", заобикаляйки Украйна - това не бе търговска сделка. Детайлите са секретни. Това бе молба от страна на Путин и Орбан веднага каза: "Да!". Това е в интерес на Русия, а не на унгарците. Точно сега не е умно да се подпише такъв договор. С нашите климатични цели това бе една глупава сделка, но много хора спечелиха много пари. Това не бе в интерес на Унгария, а в интерес на Путин и Русия. 

За да спрем замърсяването са необходими строги мерки, но те не трябва да се плащат от най-бедните. Замърсяването трябва да се поеме от  мултинационалните компании, които най-много замърсяват. 

Запитана за квотното разпределение на мигрантите, Добрев каза, че има страни в Европа, където отиват много от тях - като Германия, Австрия, Холандия, но има страни като Унгария и България, които не са интересни за тях. 

"Дори унгарците отиват в чужбина - има държави, които приемат мигранти, а другите могат да са солидарни с пари, със здравеопазване, но няма политик в ЕС и в България, който да иска легални мигранти. 

На въпрос дали сърпугът й и бивш премиер на Унгария Ференц Дюрчан й завижда, тя каза: "Не, в нашите страни още не сме свикнали, че жените са силни в политиката. Унгария е с най-малко жени политици в ЕС, време е да свикнем - няма значение жени или мъже, в ЕС се интересуват дали си добър политик или не."