Тъмночервените Видин и Сливен затвориха ученици, Монтана забрани сватби

https://www.24chasa.bg/novini/article/10271791 www.24chasa.bg
Училищата и масовите прояви са първите засегнати при затягането на мерките по места. СНИМКА: 24 ЧАСА

Заболяемостта и в София е над 500

Активните случаи в страната минаха 50 000

Собствени противоепидемични ограничения въвеждат областите, влезли в тъмночервената зона с над 500 болни на 100 000 души население.

Първите мерки обаче са насочени срещу училищата и театрите.

Учениците от 5-и до 12-и клас в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица минават на ротация и ще редуват присъствено с онлайн обучение от днес, обяви шефката на РЗИ-Сливен, д-р Петя Балулова. В областта под карантина са 31 паралелки, а само в последните дни били диагностицирани с COVID 60 ученици и 30 преподаватели. Засега присъствено ще учат до 4-и клас в четирите града и всички в малките населени места, където нямало болни деца и учители. Детските градини остават отворени.

Прекратяват се и всички масови мероприятия от обществен и частен характер, ще бъдат отменени вероятно и почти всички прояви за празника на Сливен - 26 октомври, каза кметът на града Стефан Радев.

Затварят се още

битаците, кината,

театрите и

пенсионерските

клубове

На пазарите движението ще е еднопосочно, а пред фитнесите и моловете ще има контрол, който да спира видимо болни клиенти. Спират се и свижданията в болници и социални домове, както и спортните състезания.

Целта е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващият се натиск върху болничните заведения. Това са мерки в името на здравето и живота на децата и родителите ни, на колегите и всички близки, каза областният управител Минчо Афузов.

На ротация от днес минават и учениците във Видин, където също се спира провеждането на организирани мероприятия. Областта мина в тъмночервената зона преди няколко дни, като предложенията за затягане на мерките бяха изпратени до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев още в четвъртък.

В момента в болницата “Света Петка” са настанени над 70 души, като при необходимост има готовност да бъдат настанявани пациенти и в сградата на старото инфекциозно отделение, чиято леглова база е за 30 болни.

Миналата седмица ротация в училищата въведе и Габрово.

Сватбите, кръщенетата, събтията от частен характер, екскурзиите и свижданията в болниците и социалните домове се забраняват и в Монтанско до 21 октомври. Там заболяемостта е 524 болни на 100 хил. души.

Спират се още груповите занятия в обучителните центрове - езикови, танцови, музикални школи, посещенията във фитнес зали и спа центрове. Кина и театри ще работят на 30%. Преустановяват се груповите пътувания с организиран транспорт, конгреси, конференции, семинари конкурси, обучения и други обществени мероприятия, както и всички масови прояви като фестивали, събори, фолклорни инициативи. Спират масовите спортни събития на закрито и открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, но без публика.

Решенията за минаване на онлайн обучение ше се взимат локално спрямо заболяемостта.

Затягане на

мерките се

очаква в

Кюстендил,

Перник и

Пазарджик,

където също има много заболели и натискът върху болниците е по-голям. В Кърджа ли пък ще вземат решение в средата на тази седмица, но за момента заболяемостта там е ниска и не нелага затягане.

Над 50 000 минаха активните случаи в неделя. Хоспитализираните се задържат около 5500, а в интензивно отделение са 470 души.

“Миналата седмица натовареността на болниците се движеше между 70-90%, което означава, че все още има някакъв резерв, но броят на случаите е много висок. Почти всеки ден регистрираме по над 2000 нови случая. Има обаче задържане в броя на настанените в болница, включително и тези, които са в интензивните отделния, което е добър показател”, каза доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Сред областите в тъмночервено вече е и София. Тази седмица ще се обсъди въвеждането на мерки и в столицата.