Балансьорът ДПС иска властта с Карадайъ като президент и с Пеевски водач на две листи (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10271825 www.24chasa.bg
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

С кандидатурата си лидерът на движението улеснява своя електорат - номерът на двете бюлетини ще е един и същ, но ще втвърди битката за “Дондуков” 2

Бившият издател и бизнесмен ще опита да вземе пак мандат за своята партия във Велико Търново

Мустафа Карадайъ е изненадващият знак, с който ДПС показва, че вече не иска ролята на балансьор, а място във властта.

Идеята лидерът на движението да се кандидатира за президент, бе обяснена точно в този дух от Юнал Лютфи - едно от неизменните лица на ДПС от 30 години насам. Никога досега тази политическа сила не е издигала своя двойка за “Дондуков” 2.

Часове преди партията да огласи своята номинация за държавен глава, високопоставени източници от нея обявиха пред “24 часа” друга шокова изненада - Делян Пеевски оглавява две депутатски листи и се връща в политиката.

В неделя Централното оперативно бюро на ДПС посочи и кандидата си за вицепрезидент - евродепутатката Искра Михайлова и регистрира двойката часове по-късно в ЦИК.

На Юнал Лютфи очевидно е било възложено да обясни публично историческия момент за ДПС - изминахме етапа на балансьори и вече играем за участие във властта. И още според 77-годишния старейшина отдавна обществото очаквало промяна.

Той описа Карадайъ като “изключителен президент, популярен, последователен, предвидим, в когото може да се инвестира доверие”. Според Лютфи

ДПС дори

закъснели с

издигането на

кандидатурата,

а избирателите го очаквали, защото за тези 30 г. ДПС се оказала най-стабилното и най-предвидимото. “Много български граждани, които не са от нашия етнос, вярват и оценяват ролята на ДПС”, убеден е още Лютфи.

Медиите не успяха да разгадаят два знака, идващи от Карадайъ и Пеевски. Първият, че кандидатът за президент на ДПС ще е партиен и достатъчно силен, за да не се позволи втори мандат за Румен Радев.

Така естествено станаха излишни имената на бившите премиери Пламен Орешарски и Георги Близнашки, които се появиха в публикации.

Карадайъ и Радев вероятно ще продължат своята твърда битка около темата “майката родина”, която се разгоря по време на Консултативния съвет по национална сигурност.

Вторият знак за готвена промяна откъм ДПС дойде преди дни, когато поканеният на разпит в ДАНС заради досиетата “Пандора” Делян Пеевски обеща по-често да се среща и да говори с журналисти. Никой не очакваше обаче, че той ще се върне в парламента.

С партиен кандидат за държавен глава ДПС ще получи един и същ номер на бюлетината за парламентарния и президентския вот. С 2 бюлетини с различни номера например се гласува за депутати на ГЕРБ, БСП, “Да, България”, тъй като инициативни комитети, а не съответните партии са издигнали проф. Герджиков, Радев и Панов.

Ходът на ДПС улеснява избирателите им при гласуването. Партията беше твърдо против машинния вот на изборите точно заради своя електорат.

Влизайки в битката за президент,

лидерът на

движението

щял да “измери”

твърдия

електорат

В неделя бе регистрирана депутатската листа на ДПС във Велико Търново, където първи е Делян Пеевски, а втори - Йордан Цонев.

Тук интересното е, че партията не е успяла да вземе депутатско място на последните парламентарни избори.

Областният председател на движението в старата столица Гюнай Далоолу потвърди неофициалната информация от съботния ден на “24 часа”, че Пеевски е бил желан от няколко региона за водач. Обеща, че водачът ще бъде на терен по време на кампанията.

“Това за нас е голяма чест. От Велико Търново - историческата и духовна столица на България, г-н Делян Пеевски ни дава ясен знак, че се връща в политиката. Той още преди няколко дни каза: “Много имам да говоря, имам какво да кажа”. Но той

има и много

какво да дава

на България

и на региона ни”, каза Далоолу и напомни, че в началото на пандемията Пеевски е направил много дарения на болниците в областта.

“Не сме парадирали, нищо не сме казвали, но това показва, че г-н Пеевски е човек с голямо сърце. Това е Делян, не човек, какъвто нашите опоненти го обрисуват”, продължи областният председател и заяви, че ДПС винаги стои зад него.

Целта с двете знакови фигури на ДПС начело в Търновско е партията да си върне мандата, който загуби на последните избори. Според Далоолу причината за това са “репресиите от полицейския апарат на Бойко Рашков”. В предишни мандати ДПС винаги е имала депутат от региона.

Пеевски ще води и листата на движението в Благоевград.

За да се включи Пеевски отново в кандидатдепутатските листи на партията, с него са

водени няколко

разговора през

последните дни

на най-високо

ниво

от ръководството на ДПС, включително и от лидера Карадайъ, научи “24 часа” от източници от централата на движението.

Пеевски беше четири последователни мандата депутат в Народното събрание, но през април и юли тази година сам се отказа, въпреки че имал номинации от почти всички областни организации на ДПС.

В последните месеци знакови фигури от движението публично подкрепиха Пеевски след наложените му санкции от САЩ по закона “Магнитски”. Зад него застана и председателят Карадайъ, а в Брюксел евродепутатите на движението и либерали “вдигнаха” казуса на европейско ниво.

В ДПС били убедени, че ако Пеевски влезе в българския парламент, ръководството на партията и самият той щели да имат възможността много по-активно да работят за изчистване на името му от обвиненията.

Малки размествания се очакват по върховете в кандидатдепутатските листи на ДПС. Почти сигурно е, че Карадайъ отново ще води в Кърджали и в Шумен, откъдето избра да влезе на миналите избори. Никъде в конституцията и изборния кодекс няма ограничение кандидат за президент да участва и в други избори, но ако бъде избран за държавен глава, той ще трябва да освободи депутатското място.

След Карадайъ в кърджалийската листа се очаква да се наредят Мукаддес Налбант и областният лидер Байрам Байрам.

Начело в Стара Загора се спряга зам.-шефът на движението Халил Летифов, а в Добрич - д-р Хасан Адемов.

Лидерът на младежката структура Сезгин Мехмед също отново се очаква да води в Хасково. В последните два парламента той влезе като депутат от областта.

Фаворитите на Ахмед Доган

Кой е Мустафа Карадайъ:

- Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино.

- Има две висши образования - икономика в УНСС и математика в СУ “Св. Кл. Охридски”.

- Член е на ДПС от 1991 г. Учредител на Академичното дружество на партията в София и първи председател на младежкото ДПС.

- От 2009 г. е в партийното ръководство по предложение на Ахмед Доган.

- От април 2016 г. е председател на ДПС.

- От 1996 до 2001 г. е преподавател по информатика в НБУ.

- Бил е зам.изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол от създаването ѝ през 2002 до 2010 г.

- От 2001 до 2011 г. е секретар на всички ЦИК.

- Депутат от 42-ото НС насам.

Коя е Искра Михайлова:

- Православна християнка съм и съм възпитавана в ценностите на християнството, личната отговорност и човешката съпричастност, представя се евродепутатката Искра Михайлова.

- Родена е на 7 септември 1957 г. в София.

- Завършила е Държавния университет за култура и изкуство в Санкт Петербург през 1980 г. Има следдипломна професионална квалификация в САЩ и Германия.

- Работила е в Народната библиотека от 1980 до 1996 г. и в Министерството на културата.

- Била е зам.-министър на регионалното развитие (2005-2009), шеф на екокомисията в 42-ото НС (2009-2013) и министър на околната среда и водите (2013-2014).

- От 2014 г. е евродепутат от ДПС. В настоящия Европарламент е председател на комисията по регионално развитие (REGI).