Започва 15-ата конференция на страните по „Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10273340 www.24chasa.bg

От 11 до 15 октомври в гр. Кунмин, провинция Юннан ще се проведе 15-ата конференция на страните (COP15) по „Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие“. Хуа Чунин, говорителка на Министерството на външните работи обяви, че на 12 октомври китайският председател Си Дзинпин чрез видео връзка ще участва в срещата и ще произнесе реч.

Лю Дзясъ, говорителка на Секретариата на Конвенцията заяви, че ще има церемония по откриване на конференцията, среща на високо равнище за биологичното разнообразие, форум за екологична цивилизация и церемония по закриване на срещата.

Тя заяви също, че през 2010 г. международната общност е определила цели за защита на биологичното разнообразие за периода 2011-2020 г., известни като „цели от Аичи“. От реализирането им по света се вижда, че нито една от двайсетте цели за действие не е осъществена в пълнота и само 6 са частично. Международната общност възлага големи надежди на „рамката за биологично разнообразие след 2020 г.“.

Джан Хуейюен, началник на Центъра за екологична цивилизация при Китайския научен институт за околната среда заяви, че в рамките на срещата ще се проведе форум за екологична цивилизация, който ще се фокусира върху възстановяването на екологията, базирано на проекти за естествени решения, екологична цивилизация в Тибетското плато, екологична сигурност и други.