Венеция подари на Пекин копие от завещанието на Марко Поло

https://www.24chasa.bg/novini/article/10273358 www.24chasa.bg

На 27 септември, Световният ден на туризма, Ин Хун, президент на Италианско-китайската федерация по туризъм, и Фердинандо Санторо, президент на италианската компания „Скриниум“, заедно дариха на Световния туристически алианс копие от завета на Марко Поло. Оригиналът на завещанието на Марко Поло в момента е част от колекцията на Националната библиотека „Сан Марко“ в Италия. Копието съответства изцяло на оригинала и бе дарено с официалното разрешение на библиотеката.

Церемонията се проведе на 27 септември чрез видео връзка едновременно в Пекин и Венеция. В нея участваха представители на китайското и италианско правителства, както и на културната и туристическа индустрии от двете страни, сред които председателят на Световния туристически алианс Дуан Цян, китайският посланик в Италия Ли Джунхуа, ръководителят на международния отдел на италианското Министерство на културата Розана Биначи, заместник-директорът на отдела за международен обмен и сътрудничество на китайското Министерство на културата и туризма Джън Хао, бившият заместник-министър на външните работи на Италия Лора Финкато, заместник-директорът на отдела по култура и туризъм на провинция Джъдзян Сю Пън, консултантът по културните въпроси на Венето Кристиано Колацари, заместник-генералният консул на Китай в Милано Джан Хун, комисарят по културното наследство на Венеция и връзките с италианските университети Паула Мар, директорът на Националната библиотека „Сан Марко“ Стефано Кампаньоло и генералният мениджър на Венецианската хотелска асоциация Клаудио Скарпа. Уан Кунсин, заместник-генерален секретар на Световния туристически алианс и ръководител на Световния музей по туризъм, както и Ин Хун и Фердинандо Санторо, показаха дарението и сертификата му. Освен това подписаха „Споразумение за дарения“ от името на двете страни. В събитието участваха и Сю Жун, културно аташе на Китай в Италия, Марио Идзи, културно аташе в италианското посолство в Китай, Крис Валоти, директор на представителството на италианската Национална администрация по туризъм в Шанхай, и Елена Пинцин, директор на отдел „Маркетинг на туризма“ на „DFS Group“.

Това древно наследство е част от диалога между двете култури. Обменът между Изтока и Запада започва през 14 век, а пътешественикът Марко Поло се превръща в легенда чрез пътуването си до Китай и поставя началото на китайско-италианския културен обмен. Когато идва в Китай с баща си и чичо си, той е на 17 години. Пътуването им продължава четири години. Когато пристига в столицата на династия Юан през 1275 г., Марко Поло се сприятелява с основателя на династията Кубилай хан. През 17-те години, прекарани в Китай, Марко Поло посещава много градове, като стига до Юннан в югозападен Китай и югоизточните райони на страната. Завръщайки се в родината, венецианецът не само носи коприна и брокат, но оставя и своите спомени в книгата „Пътешествията на Марко Поло“, която разкрива мистериите на Изтока пред европейците. След установяването на дипломатически отношения между Китай и Италия, много хора, също като Марко Поло, работят за по-добрия културен обмен и сътрудничество между двете страни, поставяйки солидна основа за стратегическото партньорство.

Венеция подари на Пекин копие от завещанието на Марко Поло

700 години след пътешествието на Марко Поло копие от завещанието му, което е като веществено доказателство за престоя му в древната империя, бе подарено на Китай. Това бе възпроизвеждане на историята и новаторство за културния обмен. След повече от половин век от установяването на дипломатически отношения между Китай и Италия, тази церемония е важен исторически момент от голямо значение за наследството на миналото и прокарване на нов път за бъдещето на отношенията между Изтока и Запада. Световният туристически алианс и Италия постигнаха консенсус относно методите за опазване на завета. Те имат планове да обсъдят бъдещите изследвания и представянето на това ценно историческо свидетелство.

Една церемония по даряване е пътешествие между епохите. Със задълбочаването на китайско-италианското сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ обменът между двете страни в различни области непрекъснато се стимулира и дава плодотворни резултати. Културният обмен е забележителна и блестяща точка в китайско-италианските отношения. Въпреки влиянието на пандемията от новия коронавирус, благодарение на съвместните усилия на съответните ведомства тенденцията за практическо сътрудничество се запази. Годината на културата и туризма между Китай и Италия е добро начало за обмена в сферата на културата и туризма между двете страни през новата ера, а церемонията по даряването на копие от завещанието на Марко Поло е като перла за двустранните отношения. Тя е и част от усилията на Китай и Италия да споделят културните постижения и да интегрират двете култури.

Това събитие е нещо ново за световния културен обмен. Китай и Италия са източници и изключителни представители на източната и западна цивилизации. Свързаните с Марко Поло исторически обекти отразяват постиженията в еволюцията на двете култури и са важен архив за изучаването на историята на обмена и пътуванията между Изтока и Запада. Културното самочувствие е основната, най-дълбока и трайна сила в развитието на една държава и нация. Докато представя гласа на Китай пред света, Световният туристически алианс придава голямо значение на взаимното уважение и интеграцията на цивилизациите, насърчава културното доверие и внася непрекъснато нови елементи.

Говорейки за засилващия се културен обмен между Китай и Италия, Джън Хао, заместник-директор на отдела за международен обмен и сътрудничество към Министерството на културата и туризма на Китай, каза, че китайско-италианските културни връзки са на високо ниво и са новаторски. Механизмът за културен обмен е важна платформа за сътрудничеството между двете правителства. „Механизмът за културен обмен между Китай и Италия е платформа за сътрудничество между правителствата и чрез общите усилия на двете страни той играе изключително важна роля във връзките между институциите в областта на културата, изкуството, туризма, наследството и креативния дизайн. Той е и важна отправна точка за предстоящата година на културата и туризма между Китай и Италия. Ние поддържаме активни връзки със съответното италианско ведомство. Поради въздействието на пандемията, често обменяме информация онлайн. В бъдеще проектите за неперсонален обмен, като прожекции на филми и телевизионни програми, също ще се осъществяват онлайн."

Китай и Италия са стратегически партньори, поддържат взаимноизгодно сътрудничество, ценят се взаимно в културно отношение и си помагат в преодоляването на трудностите. Тази година Китай отбелязва 50-та годишнина от възстановяването на законния му статут в ООН и обеща, че ще работи със страните по целия свят, включително и Италия, за поддържане на международната система, базирана на мултилатерализма, и ще даде своя принос за непрекъснатия напредък на човечеството. Като инклузивна неправителствена организация с нестопанска цел и международна организация, Световният туристически алианс ще продължи да обръща внимание на развитието на световната културна и туристическата индустрия, ще предоставя иновативни идеи и платформи за културния и туристически обмен и ще следва концепцията за „намаляване на бедността, насърчаване на глобалното развитие и защита на световния мир чрез развитието на туризма“. Освен това ще продължи да води световната туристическа индустрия към по-устойчиво развитие.