Как репортер и електронното правосъдие на Украйна разкриха чуждия паспорт на Брендо

https://www.24chasa.bg/novini/article/10275024 www.24chasa.bg

“България Днес” се добра до решението за освобождаването на Кокаиновия крал, преди институциите у нас да разберат

Неочакваното решение за освобождаване на Евелин Банев-Брендо и отказът за екстрадицията му шокираха властите в три държави.

Новината за скандалния развой с Кокаиновия крал съобщи преди десетина дни вестник “България Днес”. Оказа се, че в XXI век и в ерата на комуникациите, социалните мрежи и технологиите електронното правосъдие е изключително важно.

Именно благодарение на дигитализираната система на съда репортер от “България Днес” успя да открие определението, решило съдбата на Брендо. Това се случва в момент, в който се чака решението на съдебните власти за екстрадицията на Банев, който има присъди в 3 държави - Италия, Румъния и България.

На 6 септември Брендо е задържан в Киев във връзка с искането на Румъния за предаването му, за да си излежи наказание от 10 г. и половина затвор за трафик на кокаин от 2011 г. След задържането му полицията в Украйна намери оранжерия с висококачествена марихуана в къщата, където Брендо е живял под наем.

Освен Румъния молба за екстрадиция на Брендо пуска и България - у нас Банев има 6-годишна присъда за пране на пари. Претенцията на родните власти е спомената само като допълнение при разглеждането на мярката на българина. Докато се чака да пристигнат документите за екстрадицията му,

първоначално в

Украйна му е

наложен

временен арест

за 20 дни

Цялата процедура се оказва излишна, защото 4 дни преди да изтече срокът, Апелативният съд в Киев слага черта на всичко. Съдия Иван Рибак и колегите му откриват, че Евелин Банев разполага с украински паспорт, който според законите на страната го прави единствено и само украинец. Затова той не може да бъде екстрадиран да лежи присъда, постановена в чужбина. По силата на решението Банев е освободен незабавно от следствения арест в Киев, където е заточен точно 13 дни.

Заради сложния юридически казус “24 часа” попита Министерството на правосъдието за гражданството на Евелин Банев. Оттам отговориха, че Брендо не е подавал заявление за отказ от българско гражданство. В същото време при молбата му България да приеме присъдите му от Италия и Румъния се е представил за българин с данните от документите, издадени от България.

До скандалното решение Брендо да бъде освободен, защото е украинец, репортерът на “България Днес” стига, след като дни наред търси информация за Кокаиновия крал в електронния регистър със съдебните решения на украинската Темида. Единната съдебна система у нас продължава да не работи с пълния си обем, а преди месеци редица съдилища отказаха да публикуват актовете си в нея. На този фон съдебният регистър на Украйна впечатлява с функционалност. На сайтовете си съдилищата публикуват дори видео от някои заседания. Кадрите може да се гледат и в YouTube.

Първоначално в украинския регистър фигурира единствено протоколът от взетата мярка за неотклонение на Брендо, определена от Святошинския районен съд.

При търсене по

ключови думи се

появява и

документът от

Киевския

апелативен съд

Откриването на протокола е свързано с търсене на украински думи, а покрай работата си журналистът от “България Днес” научава и някои термини на местния език.

Така се разбира, че Брендо, чийто арест беше отразен от редица световни медии, всъщност е пуснат на свобода. 

За освобождаването му разследващите в България разбират от страниците на “България Днес”. Потърсени за коментар, от прокуратурата заявяват, че при тях не е постъпила официална информация, поради което ще се въздържат от изявление.

Дни по-рано отново от изданието прокурорите разбират, че Евелин Банев е пуснал молба да излежи присъдите си от Румъния, България и 20-годишната от Италия в родна килия. Софийският градски съд му отказва, тъй като въпросът с екстрадицията му не е решен и защото не се намира на територията на страна - членка на ЕС. Тогава разследващите заявяват, че нямат никакви нови вести за Брендо, които да съобщят.

Докато всички коментират къде ще бъде изпратен международният наркотрафикант, става ясно, че той няма да ходи никъде.

Любопитна е и комуникацията на журналиста, стигнал до украинското гражданство на Брендо, със съдебните служители. Репортерът намира още едно решение, което се отнася за Евелин Банев, но файлът му не е прикачен и липсва в системата. Тогава се обажда в съда. Оказва се, че съдебната секретарка не разбира английски, но отбира някоя дума на български. Така на развален българо-английски език става ясно, че решението е свързано с разследването срещу Банев, за което не може да се разкрива информация. Най-вероятно то засяга откритата при ареста на Банев марихуана и заведеното по случая преследване. Казусът с Брендо показа как може да се формира правен прецедент при изпратени молби за екстрадиция от няколко държави. Показа и как човек с проблеми с правосъдието може да ги реши изведнъж, без подкупи, уговаряне на прокурори или пък бягство от затвора, а с едно-единствено просто действие - като получи определено гражданство.

Не минава ден, в който журналистите да не опитват да се свържат с адвокатите, прокуратурата на Украйна и други институции, които имат отношение по казуса. За разлика от съдебния регистър, оставените телефони за контакт не вършат никаква работа, защото никой не ги вдига. Мейлите също са без отговор.

Репортерите още си спомнят как през 2015 г. в редакцията пристига пратка от самия Брендо. В нея е книгата му, озаглавена “Съзирам душата на България”. Освен творбата на Кокаиновия крал пратката съдържа хартиен лотус в луксозна кутия. Вдъхновението да пише връхлита Банев, докато се намира в италианска килия по аферата “Кокаинови крале”. Защо, след като съзря душата на България, реши да стане чужд гражданин, чудят се журналистите. И се надяват, както преди 6 г., Евелин Банев да намери подходяща форма на комуникация, за да им отговори.

Взел документа въпреки две присъдии висящо дело у нас

Според съда в Киев украинският паспорт на Евелин Банев е издаден още на 16 декември 2015 г. По това време Брендо е подсъдим по делото за пране на пари у нас. Процесът е на втора инстанция в Апелативния съд. Тогава известният като Кокаиновия крал е с мярка за неотклонение подписка, но има забрана за напускане на страната. Брендо обаче успява да избяга от България. Към края на 2015 г. той има присъда на първа инстанция и в Италия за трафик на кокаин с наказание 20 г. затвор, което е потвърдено 2 г. по-късно.

Освен това Румъния го издирва с Интерпол заради присъда, отново на първа инстанция, от 10 г. и 6 месеца решетки. През това време Банев беше в България, явяваше се на делото срещу него, ходеше без охрана и дори написа книгата “Съзирам душата на България”.