Как 5G променя образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/10275084 www.24chasa.bg
Обучението с помощта на 5G прави урока научно-фантастичен филм. СНИМКА: PIXABAY

l Новото поколение мрежи са в помощ на новите поколения ученици

l Дават възможност

Как 5G променя образованието

за иновации в обучението

l Ръката робот Anastasia на

Rozum Robotics има модификация

Иновациите, задвижвани от 5G, са много – от автоматизация на производства и масово въвеждане на автономни роботи и машини за оптимизиране на различни работни процеси до “умни” услуги за сметосъбиране, управление на трафика, енергопотребление и сигурност в градовете. Всичко това променя в положителна посока начина, по който живеем и работим, и съдейства за дигиталната трансформация на обществото и бизнеса.

Безспорно обаче сред най-важните приложения на мрежите от пето поколение са интегрирането им в образователният процес.

Mногократно увеличеният капацитет на 5G, гарантиращ постоянно качествена връзка, независимо от натовареността на мрежата, драстично намалената латентност (времезакъснение) и високата скорост дават възможност за иновации в обучението, които звучат като излезли от научно-фантастичен сериал, но на практика са възможни за реализиране днес. Представете си класна стая, където учениците използват виртуална или добавена реалност,

за да се

разхождат

сред древни

руини,

или дистанционно обучение, където децата безпроблемно си сътрудничат по групови проекти. Това не само променя начина, по който се възприема преподаваният материал, но дава предимство на новите поколения ученици да се развиват пълноценно и да реализират потенциала си.

Технологиите са неотменна част от живота на “цифровото поколение”, с помощта на които то усвоява нови знания и умения и се развива. Те му помагат да се справи с предизвикателства като глобалната пандемия, която пренесе класната стая у дома, но и имат ресурса да подобрят целия образователен процес, като го направят много по-увлекателен, ангажиращ и адекватен на възможностите и потребностите на децата.

Именно това е един от приоритетите на Vivacom – като дигитален

телеком

компанията

припознава

своя ангажимент

към

образованието

като един от най-важните фактори за развитие на цялото общество. Операторът от години работи за повишаване на информираността на учители, родители и ученици относно използването на новите технологии в образованието, извеждайки на дневен ред темата за трансформацията на класната стая в синхрон с напредъка на дигитализацията. Тези усилия имат и своето технологично обезпечаване – заедно със специализирани услуги за училищата, Vivacom първи пуснаха търговска 5G мрежа в страната, а днес тя е най-голямата в България, с покритие в над 200 населени места и курорти. Нещо повече, достъпът до 5G е включен без допълнително заплащане във всички мобилни абонаментни планове на телекома, което прави масово достъпни всичките му предимства.

Що се отнася до образованието, ето поглед към някои от потенциалните посоки на развитие, които може да обезпечи подобен подход за внедряване на мрежите от пето поколение, какъвто следва Vivacom.

4 Класна стая във виртуалната и добавена реалност

5G има потенциал да промени начина, по който учителите и учениците взаимодействат помежду си, както и самото естество на преподаването. С помощта на виртуалната и добавената реалност учителите могат да “заведат” децата до всяко кътче на планетата, в Космоса или в далечното минало. Да им покажат триизмерни животни и растения в естествената им среда и да посетят ценни музейни експозиции. С новите технологии уроците са по-интерактивни и ангажиращи от всякога, позволявайки на учениците безпрецедентен достъп до информация, и то по един невероятно ангажиращ начин.

4 Екипна работа на ново ниво

Всички знаем колко е важна груповата работа в образователния процес – тя увлича и мотивира учениците, подобрява способността им да си помагат взаимно, като освен учебни те усвояват и социални умения. С помощта на 5G съвместната работа в дистанционен режим може да се случва толкова естествено, колкото разговорите между чиновете. Така например децата могат

да се срещнат

във виртуално

ателие

и да си сътрудничат върху стенопис в реално време или заедно да решават задачи по математика. 5G помага и за по-бързата и ефективна връзка на преподавателите с учениците и родителите.

Моят приятел, роботът

Заедно с дигиталните дъски и удобния достъп до облачни услуги, където се съхраняват големи обеми от данни, които могат да се използват бързо и лесно с помощта на 5G, новата технология отваря път и на навлизането на роботи в образователния процес. Роботът Elias например знае 20 езика, може да пее и танцува, но най-голямото му предимство е, че създава интригуваща учебна среда и кара учениците да бъдат проактивни. Ръката робот Anastasia на Rozum Robotics има модификация, която играе шах с деца, а малките цветни кубчета Cubelets използват физическо програмиране, за да създадат интуитивна и интерактивна игра, да

насърчават

развитието на

въображението и

математическото

мислене,

решаване на проблеми и работата в екип.

Това са само няколко примера как навлизането на 5G в образованието отключва потенциала за нови пътища на обучение и ангажираност в класната стая, давайки възможност на учениците не само да се научат как да използват съвременни технологии, но и как да се развиват и създават с тях. Ролята на доставчиците в този процес е изключително важна и стои в основата на дигиталната трансформация на обучението. Подходът на Vivacom, залагащ на масовото навлизане и широката достъпност на мрежите от пето поколение с акцент върху покритието,

включване във

всички мобилни

абонаментни

планове,

разработването и имплементирането на специфични услуги в тясно партньорство с всички заинтересовани среди в сферата на образованието, насърчава създаването на съдържание, задвижвано от 5G, реалното му интегриране в училищата и дигиталното включване на общностите с недостатъчно ресурси. Така новото поколение мрежи ще разгърне целия си потенциал в помощ на новите поколения ученици.

Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg