Д-р Иван Маджаров: Държавата да стимулира финансово младите медици и да подкрепи изостаналите региони

https://www.24chasa.bg/novini/article/10275685 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров - безспорен лидер и най-авторитетното име в лекарските среди  първи говори за здравната реформа в клуб "Визионери" на "24 часа":

Иначе до 5 години оставаме без сестри, а до 10 - ще има дефицит на лекари, казва председателят на БЛС, безспорен лидер и най-авторитетното име в лекарските среди

Днешният осигурителен модел да се надгради с доброволни фондове и те да допълват основния пакет дейности от НЗОК

Каква реформа ще стабилизира българското здравеопазване? И защо това е най-спешната задача на новия парламент и редовното правителство според служебния министър д-р Стойчо Кацаров?

Около тази негова теза се обединиха директори на големи болници от лигата “Лекарите, на които вярваме” на дебата на “24 часа”.

Визията на Кацаров е: децентрализирана здравна система, в която парите от много здравни каси следват пациента, а той избира болниците в зависимост от предлаганото качество на лечение. Министърът е убеден, че това ще върне и доверието в здравеопазването и медиците.

Сега ли е моментът за здравна реформа? И какъв да е моделът, за да ни лекуват лекари, на които вярваме? Необходима ли е и промяна в здравното осигуряване?

Това са темите, които “24 часа” ще разисква с хората, заемали поста министър на здравеопазването в последните 30 години.

“24 часа” стартира “Клуб “Визионери” и най-естествено първи в него говори председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Организацията, която обединява малко над 32 000 лекари.

Кадрите – това е посоката, в която държавата трябва да насочи усилия по пътя към здравната реформа. А действията трябва да са в две направления – първо, финансови стимули за младите лекари и такива, които ще повишат възможностите за професионално развитие.

Държавата

трябва да

обяви кризисна

ситуация в

здравеопазването по отношение на кадрите и независимо кой и как ще направи правителство да отдели ресурс в държавния бюджет и да насочи тези средства за възнаграждения на специалистите по здравни грижи и на лекарите.

Особено в икономически слабите региони. Това е единствената мярка с бърз ефект, иначе до 5 г. страната ни е застрашена да остане без медицински сестри, а до 10 г. на много места и без лекари.

Това е успешният модел за здравна реформа, който описва председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

На 18 септември той получи безапелационно втори мандат - 324 гласа от общо 364 делегати. 

Стигнали сме етап, в който не можем плавно и плахо да говорим по тази тема. Трябват внезапни и бързи мерки още със следващия бюджет. Всяка партия, която се кандидатира за изборите, първо трябва да знае, че здравеопазването, което е в основата на националната сигурност, е пред тотален кадрови срив, категоричен е д-р Маджаров.

Според него без кадри всички други по-комплексни мерки като промени във финансирането, демонополизация на НЗОК, доброволни или задължителни фондове, преструктуриране на лечебни заведения не биха сработили. Затова и той вижда необходими и нестандартни действия като директната държавна субсидия.

За да остават младите лекари тук, трябва да

да има ясно

разписан план с

възможности за

кариерно

развитие - 

да практикуват

знанията от

университета

и чрез световния

обмен от научна

литература

и практика

“Държавата трябва да осъществи и регионален подход при решаването на проблемите, защото “за пациентите и медиците в София, Пловдив и Варна трудностите нямат нищо общо с тези в икономически изоставащите региони”, убеден д-р Маджаров.

Според него иначе добрият досегашен здравноосигурителен модел трябва да се надгради с включване на доброволни фондове -

да се запази

8-процентната

здравна вноска,

с която

здравната каса

да осигурява

основния пакет

дейности

за всички,

а още 1 до 3% допълнително в системата да влязат чрез здравноосигурителни фондове. 

Всеки от нас, който желае, да се осигурява допълнително, да получава и допълнителни по-добри грижи или медицински условия. Всички обаче ще сме равнопоставени и солидарни в получаването на основен базов пакет, мотивира д-р Маджаров тази позиция на Българския лекарски съюз.

Според него пълната демонополизация с разкриване на много здравни каси, в които всеки да се осигурява задължително, не е приемлива. Д-р Маджаров е убеден, че това само ще увеличи многократно администрацията, но на тежестта на държавата ще останат точно тези, които не се осигуряват - бедните и болните. Фондовете ще избират онези, които не боледуват много, а внасят добри осигуровки.

Според председателя на БЛС на сегашния етап и идеята на здравния министър д-р Стойчо Кацаров министерството да не е принципал на държавните и областните болници не може да се случи.

Моментът за това беше преди 20 г., когато стартираха големите промени в българското здравеопазване. Ако тогава не бяха забранили публично-частното партньорство и поетапното раздържаяване, сега нямаше да имаме двойно повече болници в сравнение с тогава, защото желаещите да инвестират в здравеопазването щяха да го направят, без да строят нови паралелни болници.

Приоритет на Българския лекарски съюз е въвеждането на

задължително

продължаващо

медицинско

обучение,

което от съсловната организация настояват да се превърне в държавна политика. Това е приоритет, за който д-р Иван Маджаров и екипът му ще работят през следващите 3 години. 

А под неговото ръководство през изминалия мандат БЛС извоюва достойно заплащане на труда на медиците, поетапно изплащане на надлимитната дейност на болниците от 2015 и 2016 година.

 През 2019 г., след като отново започна дебат за ниското заплащане в няколко специалности като педиатрия, пулмология и инфекциозни болести, съсловната организация предложи и бяха отпуснати допълнително 50 млн. лв. за повишаване на цените на най-недофинансираните пътеки в тях. Този пробив се случи за първи път при вече започната година и договорен бюджет. 

С до 30% се вдигнаха всички пулмологични и педиатрични пътеки, неонатологични клинични пътеки, пътеките за детска хирургия. Договорено бе и увеличение на КП Раждане със 100 лв., а увеличените цени влязоха в сила от 1 юни и 1 юли. Резултатът от работата ни: увеличение на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%, намаление на обемите със 7% и възможност на лекарите без специалности самостоятелно да извършват прием на пациент, изписване на терапия, попълване на декурзус и др., обяснава д-р Маджаров. 

С избухването на пандемията пък лекарският съюз

стартира няколко кампании за безплатно

снабдяване с маски, предпазни облекла

и дезинфектанти за болниците и медицинския персонал в цялата страна. Пакети с хранителни продукти на стойност над 120 лв. получиха над 480 лекари, сестри, санитари.

Договорена беше възможността лечебните заведения от болничната и извънболничната помощ да получават 85% от обичайната си месечна заработка до края на епидемичната обстановка, а за личните лекари – да могат да издават безлимитно електронно направление за ПСР на базата на 2 симптома за ковид. Повишиха се двойно и цените на пътеките за COVID-19.

Особена популярност през изминалата година и половина на пандемия лекарският съюз и неговият председател придобиха и с кампаниите “Героите в бяло” и съвместната с дружеството по офталмология - “Ще се справим заедно”.

 За да насърчи и подпомага младите лекари, през последните години съсловната организация отпуска ежемесечна стипендия за една учебна година, финансира участие в национални и международни научни форуми на студенти след 4-и курс и млади лекари до 35 години, както и научноизследователски проекти на млади лекари до 35 г.

Планираме нова кампания като продължение на националната за борба с агресията над медици “Добрата дума лекува”, с която постигнахме законодателни промени и се подписа споразумение с прокуратурата за сътрудничество и взаимодействие.

Има вече и директна линия за подаване

на сигнали за насилие срещу лекари

и бързо разглеждане от Главната прокуратура. Продължава и борбата ни за надлимитната дейност. Ще настояваме и процесите за така чаканото е-здравеопазване да се ускорят, но важното е, че първите стъпки бяха направени с модулите за електронна рецепта, направление и лично медицинско досие. Работата ни за 24-часово разположение на ОПЛ също ще продължи, като основен приоритет пред всички нас трябва да бъде и повишаване на качеството на здравните услуги, които се предлагат за децата.

Затова и ще настояваме пред държавата от бюджета да се покрива потребителската такса за преглед на дете, а не да се заплаща от джоба на лекарите или родителите, обобщава д-р Маджаров, обобщавайки основните цели във втория си мандат.

Председателят и управителният съвет на съюза приемат като свое най-голямо постижение освен изплащането на надлимитната дейност и промяната на прогнозните бюджети вместо 3- да са 9-месечни, както и забраната да се прехвърлят средства по пера. 

Сред основните ми цели е този процес на балансиране в бюджета да продължи, както е в цяла Европа, тъй като за нормалното функциониране на здравната система това е от съществено значение, казва д-р Маджаров.

През 2020 г. д-р Маджаров участва в дискусията “След утрешния ден” - част от кампанията “Лекарите, на които вярваме”. Акцент в нея отново е нуждата от реформа в здравната система, която още по-ясно показа COVID пандемията.