Пети национален протест на пътните работници в София заради неплатени 900 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10276372 www.24chasa.bg
Протеста на пътищарите Снимки: Йордан Симеонов

Работниците от пътностроителните фирми се събират на пети национален протест пред Министерския съвет, ще се  включи и тежката механизация. Причина за недоволството на бранша е липсата на диалог с държавата по проблемите с неразплатените средства на фирмите за извършена дейност по републиканските пътища, като сумата възлиза на над 900 млн. лева.
     Ръководството на Българската браншова камара "Пътища" (ББКП), която е организатор на протеста, поиска оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и настоява за среща със служебния премиер Стефан Янев за намиране на трайно решение на проблема. Протестиращите остават в очакване на срещата с Янев, а председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза пред журналисти, че ръководството на организацията ще заяви и днес в Министерския съвет, че искат среща с премиера.
От Камарата предупредиха, че може да се стигне до решение фирмите да си потърсят неразплатените пари по съдебен път.
Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева, за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Има и неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон. ББКП настоява да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.
Вчера от МРРБ заявиха, че финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание. За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми, посочиха от регионалното министерството.
Днес пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза, че няма за какво да се сключват нови споразумения по действащите договори. По думите му разпределянето на излишъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е обявено за незаконна практика. С прехвърлянето на топката към следващия парламент правителството абдикира от отговорността си, заяви председателят на Камарата.