КС отказа на Кирил Петков да събира още доказателства за гражданството му

https://www.24chasa.bg/novini/article/10277247 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Съдиите отхвърлиха и желанието му да встъпи като заинтересована страна по делото

Единодушно 11-те конституционни съдии приеха доказателствата по делото за гражданството на бившия министър на икономиката Кирил Петков.

Със същото определение Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил  Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

По-късно днес доказателствата и определението ще бъдат публикувани.

По делото са представени три становища. Те са от президента Румен Радев, деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев и от доцент Наталия Киселова от катедрадата по конституционно право в същия факултет. 

Президентът е на мнение, че делото трябва да бъде прекратено поради липса на предмет. Вълчев и Киселова обаче са на друго мнение. Според тях КС трябва да се произнесе по същество. 

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ. То трябва да установи дали при всъпването на Кирил Петков като министър на икономиката през май той все още е бил канадски гражданин. Българският закон не позволява човек с двойно гражданство, тоест и с друго освен българско,  да бъде депутат или министър.