Министър Белчев и ЕБВР говорят за 4,5-милиардните инвестиции на банката у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10278063 www.24chasa.bg
Валери Белчев СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Министърът на финансите Валери Белчев и неговият екип се срещнаха с Шарлот Руе, директор за Централна и Югоизточна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и Анка Йонеску, директор на ЕБВР за България, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство по БТА.

По време на срещата са били представени плановете на ЕВБР, възможностите за техническа подкрепа и финансиране на проекти от националните планове за възстановяване и устойчивост.

Ще продължим ползотворното си сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. Тази седмица Националният план за възстановяване и устойчивост на България ще бъде изпратен на Европейската комисия и трябва да продължим напред. Важно е да работим прозрачно и ефективно, е заявил по време на срещата министър Белчев.

Банката е един от значителните инвеститори в България, като до края на август ЕБВР е предоставила инвестиции в размер над 4 млрд. евро за финансиране на 269 проекта в страната. Инвестициите в частния сектор представляват 54 на сто от портфейла на банката в България.