ЦИК проверява до 17.Х. всички кандидати отговарят ли на условията да бъдат избрани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10279132 www.24chasa.bg
И съпругът на Мария Касимова-Моасе Стефан вече живее в България, обясни тя. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА МАРИЯ КАСИМОВА

Мария Касимова от година и половина се пренесла за постоянно у нас със съпруга си

До 17 октомври Централната избирателна комисия ще направи проверка на всички регистрирани кандидати за двата вида вот дали отговарят на условията да бъдат избрани. Проверката

ще се извърши съвместно с МВР,

Министерство на правосъдието

и ГДГРАО

Това съобщи за “24 часа” зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Комисията изпрати имената на кандидатите за президент и вицепрезидент за проверка още днес. Ако при нея се установи, че някои от тях са с двойно гражданство или пък не отговарят на условието да са живели в България през последните 5 години, те ще бъдат заличени от ЦИК.

Според конституцията кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да са български граждани по рождение, да са навършили 40 г. и да са живели в страната в последните 5 години. За депутат минималната възраст е 21 г. За живеене в България се приема пребиваване в страната поне през половината от съответната година, или 183 дни, като за това има отделно решение на Конституционния съд. Освен това кандидатът не може да е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

При подаване на документи за регистрация кандидатите са длъжни да подпишат декларация, че отговарят на условията да бъдат избрани. Ако се окаже, че са

попълнени неверни данни, те

носят наказателна отговорност

Междувременно тече напрежение около уседналостта на кандидатката за вицепрезидент на шефа на КС Лозан Панов - журналистката Мария Касимова-Моасе. В публикувани през последните години интервюта самата тя разказва, че е живяла в чужбина. Две трети от времето през последните 5 г. Касимова е изкарала в България, а от година и половина живее изцяло в страната заедно със съпруга си, който е французин. Това обясни самата тя пред “24 часа”.

Пътуванията ѝ били свързани с къща за гости на испанския остров Менорка, която стопанисвал мъжът ѝ и я отдавал под наем в платформата Airbnb. “Ходила съм да му помагам. Ходила съм като съпруга да видя съпруга си, но

моите деца бяха в България,

когато през втората половина на 2015 г. за пръв път тръгнах натам. Голямата ми дъщеря беше на 21 г. Малката беше на 15 г. и беше ученичка в Американския колеж. Аз съм се връщала тук и съм седяла толкова време, защото аз съм отговорният родител за нея. Така че била съм тук да си гледам децата и съм пътувала точно толкова, колкото например човек в търговска фирма, работещ с Европа”, разказва Касимова.

През последните 5 г. е имала и пътувания извън страната, свързани с работата, но е категорична, че по-голямата част от времето е била в България. “Миналата година през март с мъжа ми ни хвана пандемията в чужбина и останахме 2 месеца. Това е най-дългото ми пребиваване, без да се връщам в България. Спряха ни полетите. Тогава взехме решението, че когато локдаунът отмине, се връщаме в България двамата за постоянно. Беше ясно, че трябва да изберем и за него къде той да живее. Така че от миналата година и той е постоянно с мен”, казва още журналистката, кандидат за вицепрезидент.

Конституцията не предвижда избор на президент и вицепрезидент поотделно, а в единна листа. Ако единият не отговаря, следва да не се допусне избор и за двамата”, коментира конституционалистът Орлин Колев.