ЕК взема мерки срещу високите цени на енергията

Европейската комисия предложи краткосрочни мерки срещу растящите цени на енергоносителите. Комисията очаква цените да останат високи до пролетта на следващата година.

ЕК предлага държавите от ЕС да осигурят подкрепа за домакинствата и фирмите, включително с отпускане на държавна помощ и с намаляване на данъци и такси. Комисията ще подкрепя купуването на запасни количества газ, проекти за енергийна ефективност и производство на възобновяема енергия, предава БТА.

В съобщение на комисията се уточнява, че мерките са насочени основно в помощ на уязвимите домакинства и малките фирми. Допълва се, че няма нужда от промени в действащото европейско законодателство за осигуряване на необходимата подкрепа.

ЕК предлага бедните домакинства да бъдат подпомогнати с ваучери или с поемане на част от сметките за енергия. Предвижда се възможност за разсрочване на плащанията по тези сметки, както и предприемане на мерки домакинствата, които не са погасили сметките си, да не бъдат изключвани от мрежата. ЕК препоръчва държавите да следят за възможни нарушения на европейските правила при работата на пазара на енергия.

Според ЕК отговорът на днешните сътресения на енергийните пазари е в преминаването към чиста енергия и ЕС трябва да ускори този преход. Отбелязва се, че засега газът остава необходим енергиен източник и се отчита, че ЕС разполага с хранилища, достатъчни за покриване на едва 20% от годишните нужди от това гориво.

В средносрочен план ЕК предвижда да се улесни производството на чиста енергия, да се преразгледат правилата за ценообразуването на енергията, да се преосмисли работата на пазара на ток и да се повишат обемите на газовите хранилища. Според комисията е необходимо гражданите да бъдат насърчени сами да произвеждат част от енергията, която използват.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди днешното предложение на ЕК до края на месеца. Комисията уточнява, че занапред не може да се изключат нови сътресения на енергийните пазари заради различни "геополитически, технологични, или икономически" причини.

Според представители на ЕК тази зима в ЕС едва ли ще има недостиг на газ, а ръстът на цените е свързан с възобновяването на икономическите дейности след овладяването на пандемията. По техните думи 20 държави от ЕС предприемат или подготвят да въведат мерки срещу поскъпването на енергията. Данни на ЕК показват, че ЕС зависи от внос на 97 но сто от използваните течни горива и 90 но сто от потребявания газ.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още