САЩ отворят следващия месец сухопътните си граници за напълно ваксинирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10282606 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Съединените щати ще отворят следващия месец сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинираните пътници, предаде Асошиейтед прес.

Още от ранните дни на коронавирусната пандемия преминаването на автомобили, влакове и фериботи през границите на САЩ с Канада и Мексико бе ограничено само до съществени пътувания, например търговски.

Съгласно обявените днес нови правила напълно ваксинираните чуждестранни граждани ще могат от началото на идния месец да влизат на територията на САЩ, независимо каква е причината за посещението.

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас изрази задоволство от предприемането на стъпки за подновяване на редовните пътувания. И Мексико, и Канада от месеци настояваха САЩ да разхлабят ограниченията.

Хората, които искат да влязат в САЩ с автомобили, влакове и фериботи, ще бъдат питани за ваксинационния си статут като част от стандартната процедура за митническа и гранична проверка на американските власти. От посетителите, които искат да влязат в САЩ по суша и отговарят на ваксинационните изисквания, няма да се изисква отрицателен тест за ковид.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията на територията на САЩ ще бъдат допускани пътници, които са напълно ваксинирани с която и да е от ваксините, одобрени за спешна употреба от Световната здравна организация, а не само с тези, които се употребяват в САЩ, предава БТА.