Колко смъртоносна е тази вълна? Най-жестоката според Балтов, без толкова жертви според Кацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10283232 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

По починали към момента сме на второ място в Европа, но все още са с 1/3 по-малко от предишния пик

Четвъртата COVID вълна ще се окаже най-смъртоносната, предрече бившият директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов във фейсбук. Според здравния министър Стойчо Кацаров обаче при тази вълна има най-малко починали.

“Смъртността при сегашната вълна е с 1/3 по-ниска в сравнение с миналите и това се дължи на 20-те процента ваксинирани”, заяви министърът.

Разминаване между бившия шеф на “Пирогов” и здравния министър има не само по отношение на смъртността. За проф. Балтов, както и за експерти медици сегашната вълна е четвърта.

От МЗ броят

само три

COVID вълни

“До момента имаше две големи пандемични вълни”, твърди съветничката на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Според нея първата истинска вълна е започнала в началото на октомври 2020 г. Втората била от февруари до май тази година. А третата, сегашната, започнала през август.

Проф. Кожухарова представи данни, според които починалите през първите девет седмици на настоящата вълна са най-малко, а именно 3 364 души. Това са 1115 по-малко починали в сравнение с втората и 1371 по-малко от първата.

Според Балтов данните са различни и обезпокоителни - 3766 смъртни случая от 12 юли досега, а заразата продължава да вилнее. Според изчисленията му броят починали до момента достига 50% от общия брой смъртни случаи в неизвестността на втората (8119 души) и 40% от пролетната трета вълна (9224 души).

“Броят на положителните случаи на дневна база непрекъснато расте, леглата в лечебните заведения стават по-малко, персоналът изнемогва”, написа още проф. Балтов. Той обвини служебното правителство в недобре свършена работа с ваксинацията, мерките и борбата срещу вируса.

За Балтов вълните са четири - първа от 6 месеца и половина, втора от четири месеца, трета от 5 месеца и половина и последна от 12 юли досега (3 месеца). В тези периоди смъртността в България от коронавируса е била различна.

Първата вълна през пролетта на 2020 г., която удари силно Западна Европа, у нас премина почти без жертви. Втората, за трите месеца от 20 октомври 2020 г. до 20 януари 2021 г., уби 7632 души. Третата за трите месеца от 20 февруари до 20 май тази година отне 7608 живота. Сегашната вълна за двата месеца от 12 август до 12 октомври е с 3214 жертви.

Средната смъртност в момента у нас е 84 души на ден, което е 2% спад спрямо предната седмица. Това ни поставя на второ място в Европа след Румъния, която е с 25% по-висока смъртност на глава от населението.

Новите болни у нас са средно 2306 на ден (18% ръст за седмица) и сме на 11-о място в Европа.

Болниците имат достатъчно свободни легла, твърди зам. здравният министър Александър Златанов. Той коментира, че ако се налага, щели да бъдат разкрити още легла.

В момента

ковид леглата

в болниците

са 7268

като 760 са интензивни. Заетите легла до момента са 5646, от тях 485 интензивни и 5161 за неинтензивно лечение, представи данни Златанов. Разкритите легла в София са 1569.

България не е толкова зле по отношение на заболяемостта, твърди и проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея в Сърбия и Румъния заразените са в пъти повече и ситуацията при тях е много по-тежка.