САЩ работят за повторно отваряне на палестинската си мисия в Ерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/10283889 www.24chasa.bg
Американският държавен секретар Антъни Блинкън СНИМКИ: Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смята да продължи изпълнението на плана си за ново отваряне на американското консулство в Ерусалим като част от усилията за задълбочаване на връзките с палестинците, каза днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Блинкън отново повтори обещанието си да работи за отваряне на консулството, традиционна база за дипломатическа дейност с палестинците преди затварянето му през 2018 г. от предшественика на президента Байдън - Доналд Тръмп, предава БТА.

Блинкън обаче, който говори във Вашингтон на съвместна пресконференция с гостуващите външни министри на Израел и на Обединените арабски емирства - Яир Лапид и шейх Абдула Бин Зайед Ал Нахян, не съобщи дата за отварянето на консулството, на което сегашното израелско правителство се противопоставя.

Администрацията на Байдън се опитва да възстанови отношенията с палестинците, пострадали силно по времето на Тръмп.

Консулството беше приобщено към посолството на САЩ, което Тръмп прехвърли през 2018 г. в Ерусалим от Тел Авив - стъпка, приветствана от Израел и осъдена от палестинците.

Администрацията на Байдън посочва, че ще отвори отново консулството, като посолството ще продължи да работи.

Блинкън отговори на журналистически въпрос след тристранната среща, която беше най-новият знак за това, че администрацията на Байдън подкрепя т.нар. Авраамови споразумения, разглеждани до голяма степен като дипломатически успех на Тръмп.

ОАЕ беше първата от общо четири арабски държави, които миналата година пристъпиха към нормализиране на отношенията с Израел след десетилетия на антагонизъм.

Бахрейн, Судан и Мароко скоро последваха ОАЕ.

Палестински представители казаха, че са се почувствали предадени от своите арабски братя, които са сключили сделки с Израел без преди това да изискат напредък към създаване на палестинска държава.

Сегашната американска администрация изтъква, че Авраамовите споразумения не са заместител на решение със създаване на две държави на израелците и на палестинците - принцип в близкоизточната политика на САЩ, към който президентът демократ се върна, след като Тръмп се беше отклонил от него.

На пресконференцията Блинкън каза още, че САЩ не възнамеряват да да подкрепят усилия за нормализиране на връзките със сирийския президент Башар Асад или за реабилитирането му докато не е налице необратим напредък към политическо решение в Сирия. Блинкън каза, че приоритетите на Вашингтон са съсредоточени върху осигуряване на хуманитарна помощ, противодействие на екстремистка дейност, която може да е насочена срещу САЩ, и намаляване на насилието.