Министър Кацаров: Високата смъртност е заради ниското ниво на ваксинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284273 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров СНИМКА: Велислав Николов

Няма място за паника, здравната система е добре организирана, няма хаос, но това не значи, че ситуацията не е напрегната. Осигурени сме с лекарства, кислород, имаме необходимия брой болнични легла. Това увери здравният министър Стойчо Кацаров в ефира на "Здравей, България" по Нова тв. 

По думите му вече сме достигнали пика на сегашната вълна на COVID-19. Той признава, че смъртността в България е много висока, което се дължало на няколко фактора - лошото състояние и управление на здравната система, както и нивото на ваксинация, ниският процент на ваксинация е разликата със другите страни. "Миналата година, когато се сравнявахме с Италия, Франция, Испания смъртността беше съизмерима, защото нямаше ваксини". 

"България беше на първо място по обща смъртност в света и преди COVID.COVID ще отмине, но предизвикателството с лошото състояние на здравната система ще остане", каза още Кацаров. 

Според него здравното министерство няма как да задължи хората да се ваксинират, каквато практика избраха някои други държави, защото това е личен избор. "Създадоха се много негативни нагласи срещу ваксините и е много трудно да бъдат променени. Агресията и настояването даже могат да влошат ситуацията. През цялото време сме се придържали към разбирането, че това е доброволен акт и хората трябва да разберат, че ваксинирането не касае само тях, а и хората около тях. Твърдението, че хората не са достатъчно информирани, не е вярно, хората имат достатъчно информация, даже такава, която не е вярна", смята Кацаров. 

Ефективният контрол са спазване на мерките също не зависел от здравното министерство, а от всички хора. "За да има ефективен контрол, това се постига с участието на всички граждани, ако не участваме всички в този процес, няма да се получи. Извършват се стотици проверки всеки ден. Призовавам гражданите при всеки случай да подадат сигнал", апелира здравният министър.

Той коментира и твърденията, че ковид зоните не работят добре, че хората не ги ползват, както и че в тях липсват тестове. Първо увери, че тестове има във всяко РЗИ, а в момента министерството прави нова, по-голяма поръчка на тестове. "В ковид зоната нищо не се плаща, включително за неосигурените лица. Тези ковид зони са от няколко седмици, ще се използват, хората постепенно ще научат за тази възможност, това е нещо допълнително към здравната система, но не отменя задълженията на останалите лекари", каза Кацаров. Според него системата е добре организирана и не може да се сравнява с предишните вълни на вируса, а по повод твърденията за недобра организация коментира, че "доста хора са се напрегнали заради предизборната кампания". 

Лекарите са получили парите си за август, но със закъснение заради актуализацията на бюджета. За септември няма да има забавяния, обеща Кацаров.