Христо Иванов: Коалиция с "Продължаваме промяната" и ИБГНИ може да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284554 www.24chasa.bg
Христо Иванов Кадър: БНТ

Коалиционно споразумение между „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и "Изправи се БГ! Ние идваме!" може да стане факт едва след като са ясни резултатите от изборите, кой е мандатоносителят и дали има парламентарното мнозинство, което да подкрепя общите цели. Това коментира пред БНТ лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Очакванията му са да се постигне детайлно разписано коалиционно споразумение с конкретни политики.

Преди това обаче от „Демократична България“ чакат представянето на управленската програма на „Продължаваме промяната“. По думите на Христо Иванов базовият въпрос е отношението на най-новата формация към ДПС и ГЕРБ. Иванов очаква от потенциалните си партньори гаранции, че двете партии ще бъдат изключени от управлението.

Сътрудничество между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ може да има само, ако партията на Слави Трифонов се отвори за прозрачни разговори и престане с опитите си еднолично да налага кандидати за властта, коментира още Христо Иванов.

По казуса с регистрацията на Мария Касимова за кандидат за вицепрезидент и пребиваването и у нас през последните 5 години Христо Иванов коментира, че „Демократична България“ ще изчака произнасянето на отговорните институции. Според него е неизбежно подобни казуси да възникват по време на кампанията.

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов

Христо Иванов очаква и решение на проблема с регистрацията на „Демократична България“ в Стара Загора. Според него отказа да регистрират листата им се дължи на факта, че документите са подадени с електронен подпис. От политическата формация ще оспорват това в съда.