Китай и Германия ще продължат да укрепват отношенията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284899 www.24chasa.bg

Вчера китайският председател Си Дзинпин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха видео среща.

В приятелска атмосфера двамата направиха преглед на развитието на отношенията между Китай и Германия и Китай и ЕС и размениха мнения по редица въпроси.

Си Дзинпин даде висока оценка на Меркел за насърчаването двустранните отношения между Китай и Германия, както и за придвижването на китайско-европейското сътрудничество. Според него, през последните 16 години, откакто Меркел е начело на германското правителство, отношенията между Пекин и Берлин се развиват стабилно и с дългосрочна перспектива. „Китайците никога не забравят приятелите си. Нашата врата винаги ще бъде отворена за вас. Надявам се, че ще продължите да следите и подкрепяте развитието на отношенията между Китай и Германия и Китай и ЕС“, добави Си Дзинпин.

Ангела Меркел посочи, че по време на управлението ѝ като канцлер, Китай е постигнал бързо развитие и е показал голям потенциал. Тя оцени усилията на Пекин за справяне с изменението на климата и опазване на биологичното разнообразие и изрази готовност да продължи да работи заедно с него за укрепване на двустранното и многостранното сътрудничество и справяне с глобалните предизвикателства.