Двама иманяри в Китай получиха доживотни присъди за грабеж на царска гробница

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284958 www.24chasa.bg

Съд в град Ханджоу осъди във вторник двама иманяри на доживотен затвор за кражбата на голям брой ценни реликви от периода на Петте династии и десетте царства (907-979 г.). Това е последната подобна присъда, демонстрираща безкомпромисността на китайските власти в борбата им срещу престъпления, свързани с културни и исторически реликви.

През април и май 2019 г. Дзян Минлей и Ли Чануей са проникнали в мавзолея на владетелите на царство У Юен в Лин'ан, но на 12 май полицията ги е арестувала, заедно с още над 30 души, участвали в копаенето и продажбата на артефактите. Според властите, от групата са иззети 223 ценни предмета.

В мотивите към присъдата се посочва, че откраднатите предмети са с голяма историческа, художествена и научна стойност, и макар двамата иманяри да са направили самопризнания, а реликвите да са намерени, съдът е постановил, че това не смекчава вината им и не е причина за налагането на по-леко наказание.

През август 2020 г. Министерството на обществената сигурност и Националната администрация за културно наследство стартираха едногодишна кампания срещу престъпления, свързани с културни реликви, предимно иманярство и кражби.

От 2017 г. насам са разследвани над 3480 културни реликви и са арестувани над 5860 души, заподозрени за извършването на свързани с историческото наследство престъпления.