Предлагаме на Брюксел две дати за отказване от въглища - 2038 и 2040 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10285533 www.24chasa.bg
Стефан Янев след заседанието на Министерски съвет Снимки: АВТОРЪТ

Правителството прие плана за възстановяване и устойчивост, утре го изпраща в Брюксел

Предлагаме на Брюксел две дати за отказване от въглища, това са 2038-а и 2040-а година, като предпочитаме 2040. Това отговори премиерът Стефан Янев на въпрос на "24 часа". Той и вицепремиерът Атанас Пеканов дадоха брифинг след заседанието на правителството, за да обявят, че планът за възстановяване и устойчивост е приет и утре го изпращат в европейските институции.

Вицепремиерът Пеканов заяви, че в него има 59 проекта и 46 реформи, а България очаква да получи за тях 12,9 милиарда лева. Той каза, че те ще активират още 8,1 милиард лева и ефектът следващите шест години се изчислява на 21 милиарда.

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Вицепремиерът съобщи, че са направени няколко важни промени в проектите. Помощта за бизнеса в по-голямата си част е безвъзмездна, а по-малко е делът на финансовите инструменти. От 1,2 млрд. лв. ресурс за фирмите 840 млн. лв. са грантове, а 360  млн. лв. - финансови инструменти. 

Отговорено е на исканията на партиите и на Националното сдружение на общините в Република България да се увеличи сумата за улично осветление. То нараства със сто милиона лева, а в последния проект бяха заделени 62 млн. 

Пеканов повтори, че ще бъде създадено държавно предприятие в комплекса "Марица-изток", което да поеме съкратени работници и служители. Неговата дейност ще е рекултивация на терените, върху които след това частни инвестиции да развиват енергийни проекти.