Румънски депутат разследван за подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/10286639 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Депутатът от румънската Национално-либерална пария Козмин Шандру е разследван от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по обвинение, че е дал подкуп на друг депутат, за да не участва в заседанието миналата седмица, на което беше гласуван вот на недоверие срещу правителството, предаде Аджерпрес.

Според прокурорите от НДБК Шандру обещал на другия депутат назначаването на негови приближени на ръководни постове в някои институции, съобщава БТА.

По същото дело в даване на подкуп е обвинен и генералният директор на Дружество "Обществен транспорт" в град Тимишоара Николае Флорин Битя.

Според обвинението Шандру и Битя са се опитали да подкупят въпросния депутат на 1 октомври, като в замяна на обещаната услуга са поискали той да не присъства на заседанието на 5 октомври, когато предстоеше да бъден обсъден и гласуван вотът на недоверие.

В. "Адевърул" отбелязва, че жалбата е била подадена от националистическия Алианс за единство на румънците.

Вотът на недоверие срещу десноцентристкото правителство на премиера Флорин Къцу беше внесен от опозиционната Социалдемократическа партия и беше приет с 281 гласа "за".