На 14 ноември 12 малки села от Благоевградско ще си избират и кметски наместници чрез анкета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10286699 www.24chasa.bg

Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев и директорът на Дирекция „Информационно и административно обслужване“ Бойко Начев ще проведат информационни срещи с жителите на малки населени места в общината. Поводът за инициативата са предстоящите анкети за кметски наместници, които се организират по решение на кмета на областния център Илко Стоянов.
Целта на срещите е жителите да бъдат подробно запознати с възможността, която им се предоставя, а именно лично да гласуват доверие на определени кандидати, вместо същите да бъдат служебно назначавани.
Анкетирането ще се проведе на 14 ноември, заедно с изборите за президент и НС. В тази връзка ще бъдат поставени урни на места, в близост до определените СИК.
Кандидатите за кметски наместници трябва да подадат писмено намерение в свободен текст в „Деловодство“ на Общинска администрация – Благоевград, в срок до 07.11.2021 г.

Правото на хората да предложат сами кметски наместници е иновативна практика, която се въвежда по решение на кмета на Благоевград Илко Стоянов.
Целта е жителите, живеещи в малки населени места, с население между 100 и 350 човека, да могат свободно да изразят волята си и тя да бъде взета под внимание, когато кметският наместник бъде назначен.