Кралят на Испания връчи на Ангела Меркел наградата "Карл Пети"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10286759 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Германската канцлерка Ангела Меркел получи днес европейската награда "Карл Пети" за 2021 г. на церемония в кралския манастир Юсте в Испания, предаде ДПА.

Отличието беше връчено от испанския крал Фелипе Шести. На церемонията присъстваха също така испанският министър-председател Педро Санчес и германският посланик в Испания Волфганг Долд.

Меркел беше удостоена с наградата заради своята дейност в служба на европейското единство, каза Гилермо Фернандес Вара, който ръководи правителството на испанската автономна област Естремадура и е президент на фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте", предава БТА.

Фелипе Шести заяви, че наградата отива при личност, която винаги е изпреварвала своето време. По думите му германската канцлерка винаги е подкрепяла конструктивните решения и е търсила компромис, съдействайки за европейското единство и за близките отношения между Испания и Германия.

Меркел, която приключва своето управление, призова европейските страни да преодолеят различията си. "Европа е силна само дотолкова, доколкото е единна", каза тя в реч при получаване на отличието.

Фондация "Европейска и ибероамериканска академия на Юсте" присъжда наградата от 1995 г. През 2006 г. тя беше връчена на бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Карл Пети, император на Свещената Римска империя, е живял в манастира Юсте в Естремадура след своята абдикация през 1556 г. до смъртта си през 1558 г.