Иван Костов: Кризата у нас не е ценова и икономическа, а на политическата система (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10286780 www.24chasa.bg
Иван Костов

"Според икономическите теории за ценова криза не може да се говори, докато няма двуцифрена инфлация. Ако погледнете медиите на Запад - там статистиката отчита по-висока инфлация, отколкото в България. Статистиката ни отчете през август 3,7 процента ръст на цените. Ако погледнем цените в България на фона на тези в Европейския съюз, ще видите, че цените на горивата у нас са най-ниските, цените на електроенергията - също, а газът е с 20 на сто по-евтин най-вече заради връзката с азерския газ. Трябва да проявим разбиране към тревогите на българските производители на стоки и услуги, но те не са в по-лошо конкурентно положение отколкото колегите им в ЕС. При другите тези цени поскъпват дори още повече".

Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Още по-малко може да се говори за икономическа криза. Тук има много груба пропаганда, която е скъсала с всякаква икономическа наука. Икономическа рецесия има когато в продължение на 2 тримесечия има спад на брутния вътрешен продукт - каза още той. - А българският БВП нараства и в този смисъл тенденцията е България да излезе от депресивната фаза и да влезе в растеж - очаква се тнакъв с над 4% на БВП".

"През 1997-1998 г. съм мечтал за месечна инфлация от 3,7%, защото тогава наистина беше двуцифрена. Нека не се говорят неща, които нямат обективна основа", сподели Костов.

"Кризата е съвсем другаде - в политическата система - категоричен бе той. - Тежката застойна криза се превръща в институционална. Това води дотам институциите в България да действат все по-неадекватно, все по-лошо. Институции като прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията, Българската банка за развитие нанасят вреди. Кризата е и в елиминирания обществен дебат. Не се търсят пресечни точки 112-о място по отношение на свободата на словото говори за много тежко положение в това отношение. Малко са отстровчетата, където има възможност да се води дебат. Това са кризите, които силно влошават ситуацията в страната. Тази криза е свързана непосредствено и със съдебната система, с върховенството на закона, без което институциите вехнат".

"Бих откроил "Демократична България", чиято теза през цялото време беше, че трябва да има правителство и бе готова да помогне, да участва, дори да няма свои представители във властта. Не мисля, че вината да нямаме правителство трябва да се раздели  по равно между всички политице", заяви той.

И предупреди да не се доверяваме на социологическите изследвания, които не били доказали, че са много точни. "Много ще бъде важно съчетанието, които ще направи избирателят между партия и президент, защото ако избере президент, който е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави правителство. И обратното. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, те ще имат около 90 места. Останалите ще имат много повече, но БСП като мандатоносител може да сполучи да направи кабинет само ако го направи без гласовете на "Демократична България", която вече е заявила, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Много зависи президентът на кого ще даде мандата, за да бъде успешен. От "Промяната продължава" трябва да забележат, че силно са загубили доверието на останалите политически сили. Те си служат с неистини - примерно, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин когато е бил подписал декларацията си. Неистина е когато като финансов министър Асен Василев говореше, че АПИ е извършвала колосални нарушения. Оказва се сега, че финансовият контрол казва, че пътната агенция не е извършила нищо. Неистина е и твърдението им, че водят преговори с "Демократична България и "Изправи се.." за сключване на преизборно споразумение.

Тези неистини могат да се дължат и на неразбиране на институционалните правила, може да се прави и пиар, но това не е коректно в политиката. В този смисъл претенцията им да излъчат министър-председател и ключови министри няма да бъде разрешена от останалите", добави Костов.

И отрече да е убеждавал Лозан Панов да се яви на изборите за президент. "Аз благодаря на Лозан Панов, защото знам какво мъжество и каква сила се иска да се изправиш срещу една завладяна съдебна власт, и да се опиташ да се бориш почти сам, да се изложиш на тези непрекъснати тормози и издевателства от страна на прокуратура, на данъчни. Изживял съм го това и го знам. Знам колко сила се иска от човек, след като е така прегазен не само той, а и семейството му, или поне направен опит да бъде прегазен, той да се окуражи и да излезе и да иска да се бори още. Това е много симпатично и е моят представител на тези избори", каза Костов в предаването.

"Имам много сериозни съмнения дали президентът и неговият екип разбират демократичните правила, институции и начините им на функциониране. Дали си дава сметка за тази връзка, която ги свързва с политическите партии. Президентът Румен Радев реагира пред очите ни едва, когато тези влязоха в офиса му и изведоха негови служители. Това виждам с очите си, това е моята преценка. Той дълго време се опитваше да бъде между двете конфронтиращи се страни - НАТО и Русия, и спечели дистанцирането на страните от НАТО и унизителното отношение на Русия спрямо България, спомняме си посещението му 2018 г. и срещата му с Путин в Сочи. Това за мен са много големи въпросителни", коментира бившият премиер.

"А за г-н Анастас Герджиков искам да разкажа една лична история. Преди да се образува "Новото време", г-н Емил Кошлуков и г-н Мирослав Севлиевски бяха яростни говорители и хулители не само срещу мен, а срещу съпругата ми, дъщеря ми. Това е записано в стенограмите на Народното събрание и всеки може да го прочете. Те така си извоюваха благословията на Ахмед Доган. Когато учредиха партията си, Ахмед Доган с Емел Етем присъства на това учредяване. А той никога не е ходил на такива новосформирани партии. Обяви ги за велики, за голяма надежда на демокрацията, използва да охули ДСБ. На същия този форум г-н Герджиков бе избран в ръководството на "Новото време". И затова получиха този епитет, че са ДПС в НДСВ. Аз знам, че един човек, когато е влязъл в орбитата на ДПС, ако няма мъжеството на Осман Октай, никога не може да излезе", разкри Костов.