Ваксинирани с първа доза са 55% от възрастните в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10286988 www.24chasa.bg

В Хърватия с първа доза са ваксинирани 55 процента от възрастното население, а процентът на ваксинираните здравни работници надхвърли 73 процента, съобщи на правителственото заседание днес държавният секретар Томислав Дулибич, цитира БТА.

Броят на новозаразените обаче все още нараства, а броят на ваксинираните с първа доза леко намалява. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че епидемиологичната ситуация изключва възможността за облекчаване на епидемиологичните мерки.

Националният щаб за гражданска защита реши на последното си заседание да удължи до 31 октомври прилагането на мерките, предвиждащи ограничения на броя на хората, събиращи се на едно място, използване на маски, посещения в магазини, използване на обществения транспорт и ограничение за преминаване на граничните пунктове.

Някои от мерките може да бъдат смекчени или премахнанти само ако всички се ангажират за ефективно ограничаване на епидемията, ако се спазват сегашните мерки и ако се увеличи обхватът на ваксинацията, каза Божинович.