Няма да ваксинират спящи хора във Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287020 www.24chasa.bg
Президентът на Филипините Родриго Дутерте СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Филипините Родриго Дутерте просто се е пошегувал, когато предложил да се поставя ваксина срещу ковид на хора, докато спят, ако се колебаят дали да се имунизират. Това каза днес неговият говорител Хари Роке, цитиран от ДПА, предава БТА.

Роке обясни, че Дутерте си направил шега, за да ободри присъстващите на среднощното правителствено заседание в понеделник, част от което бе излъчено по телевизията.

"Тези заседания са много дълги и вие виждате само част от тях. За да не заспим, имаме нужда от някакви шеги", заяви говорителят на филипинския президент.

Дутерте направи предложението, докато изразяваше разочарованието си от продължаващото разпространяване на коронавируса, с който от миналата година във Филипините са се заразили над 2,69 милиона души. Повече от 40 200 човека са починали от ковид в страната, по данни на министерството на здравеопазването.

Зная, че много хора все още не искат да се ваксинират. Това е проблемът, каза Дутерте.

Филипинският президент изтъкна, че властите в селските райони трябва да издирват хора, които се колебаят за ваксината, да влизат в техните домове, докато спят, и да им поставят инжекция. Аз ще съм начело на тази акция, каза Дутерте.

Повече от 25,5 милиона филипинци, или 23 на сто от населението на страната, са напълно ваксинирани, откакто кампанията започна през март.

Утре властите започват да ваксинират и децата.

Докато всеки ден във Филипините са регистрирани хиляди новозаразени, национална оперативна група за борба с коронавируса смекчи допълнително ограниченията в района на столицата Манила и други части от страната.

Киносалоните, козметичните салони, туристически атракции на закрито и местата за отдих ще имат право да работят, считано от събота, но с намален капацитет от 30 на сто, каза Роке. Той добави, че само хора, които са напълно ваксинирани, ще могат да ползват тези услуги.

Правителството отмени и изискването за карантина на напълно ваксинираните пътници от 49 държави, където броят на случаите на заразяване е нисък. Сред тях са Нова Зеландия, Тайван и Китай.