Атина и Солун наводнени, затварят училища

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287103 www.24chasa.bg
Наводнение в Гърция СНИМКА: Ройтерс

Поройни дъждове наводниха днес улиците в гръцката столица Атина и северния пристанищен град Солун, предава БТА. Противопожарната служба получи десетки обаждания от хора, търсещи помощ, съобщава местният вестник "Катимерини".

В атинското предградие Неа Филаделфия ученици се измъкнаха от наводнената си класна стая, като направиха мост от чиновете си.

Наводненията предизвикаха проблеми с трафика по улиците и прекъснаха движението на една от метро линиите, а в редица части на Атина имаше и прекъсвания на електроснабдяването.

В Солун местните медии съобщиха за над 25 сантиметра дъжд само за няколко часа, което се равнява на половината от валежите за целия месец септември в северния град.

Всички училища в областта Атика, която включва столицата, ще бъдат затворени утре заради лошото време.

Решението беше взето от управителя на Атика Йоргос Патулис като "предпазна мярка за сигурността на учениците и заради транспортни трудности, които може да възникнат заради лошото време".

Властите на гръцкия остров Евбея съобщиха по-рано днес, че няколко района на острова са били евакуирани днес след втора силна буря в рамките на по-малко от седмица.

Няколко десетки жители са били евакуирани от домовете им в северната част на острова и се организира настаняването им при приятели или в хотелски стаи, резервирани от местните власти, предаде АП.