Броят от космоса популацията на моржовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287312 www.24chasa.bg
СНИМКА:Pixabay

Британски учени работят по проект за преброяване на популацията на моржовете от космоса, съобщи Би Би Си. За целта се търсят доброволци, които да прегледат хиляди сателитни снимки и да преброят заснетите на тях моржове.

Учените се нуждаят от актуални данни за броя на животните, за да преценят доколко този ключов полярен животински вид е засегнат от климатичните промени. Моржовете са изключително зависими от морския лед, който бързо намалява през последните години. Морските бозайници използват ледените късове като платформи, на които си почиват и отглеждат поколението си, предава БТА.

"Наблюдаваме загуба на около 13 на сто от летния морски лед за десетилетие", каза Род Дауни, главен съветник в неправителствената организация Световен фонд за дивата природа. "Една от последиците от това е, че наблюдаваме как моржовете прекарват все повече време на сушата. А това води до други последици, сред които е голямо струпване на животни с вероятност новородените да бъдат стъпкани. Това се случва. Освен това хранителните запаси намаляват", обясни той пред Би Би Си.