Дават 3,1 милиарда евро заем на Турция за чиста енергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287602 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Турция се очаква да получи заеми в размер на 3,1 милиарда евро, за да й се помогне да постигне целите за чиста енергия, поставени в Парижкото споразумение за климата, съгласно планирана сделка, финансирана от Световната банка, Франция и Германия, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица Турция стана последната страна от Г-20, която ратифицира Парижкото споразумение за климата, след като в продължение на години искаше първо да бъде прекласифицирана като развиваща се страна, което би й дало право да получи средства и технологична помощ.

Съгласно меморандум за разбирателство, който се предвижда да бъде подписан този месец преди срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу, Анкара ще получи големи международни заеми дори без да получи исканата от нея промяна в статута, съобщиха източниците.

По-голямата част от парите ще дойдат от Световната банка, която ще осигури 2 милиарда евро, докато Франция предлага да предостави един милиард евро, а Германия - над 200 милиона евро, посочиха три източника.

"Споразумение за сумата и условията вече е сключено и заради това Турция ратифицира Парижкото споразумение", каза източник, запознат с преговорите.

Четири източника посочиха, че трябва да бъде постигнато съгласие за целия меморандум и предупредиха, че нищо не е сигурно, докато всички не подпишат. Източниците пожелаха анонимност заради деликатността на водените преговори.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация - инвестиционен филиал на Световната банка за частния сектор, също са включени, за да подпомогнат засилване на ролята на частния сектор в зелената енергия в Турция. За планираната подкрепа за Турция съобщи миналата седмица сайтът Политико, но размерът и подробностите за заемите не бяха посочени.

Турското министерство на околната среда не коментира информацията. Германски правителствен източник, който не можа да потвърди цифрата от 3,1 милиарда евро, каза, че преговорите продължават. "За момента няма меморандум за разбирателство", добави източникът.

Говорител на Световната банка не коментира въпроса за предоставяне на заеми, но каза, че приветства ратифицирането от Турция на споразумението и че очаква повече подробности за плана на страната за изпъление на целите. "В това отношение ние сме готови да увеличим нашата подкрепа за Турция чрез ефективни проекти", каза говорителят.

Парламентът на Турция ратифицира миналата седмица Парижкото споразумение за климата, което Анкара подписа още през април 2016 г. Досега страната не го бе ратифицирала с аргумент, че не бива да бъде считана за развита страна и не бива да има същите отговорности и задължения за намаляване на парниковите емисии, каквито имат индустриализираните държави. Депутатите одобриха и резолюция, в която се изтъква, че Турция ратифицира споразумението в качеството си на развиваща се страна и ще го прилага, стига то да не "навреди на нейното право на икономическо и социално развитие", предаде БТА.