ЦИК спира листи на “Демократична България” заради е-подписи. Христо Иванов: Това е политически атентат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287696 www.24chasa.bg
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов очаква по случая да се произнесе и административният съд.

Комисията отказа да регистрира кандидатите за депутати на ДБ в Стара Загора и заплаши да ги отхвърли в още 14 района

Предизборен политически атентат видя съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в отказа на ЦИК да регистрира кандидатдепутатската листа на обединението за Стара Загора и заканата да бъдат дерегистрирани още листи в страната.

“Става дума за цивилизационен сблъсък. Тук прилагаме ли евопейското законодателство? В XXI век ли се намираме? Или се държим, все едно сме в Османската империя в края на XIX век? Има политически сили с пряк интерес да не се придвижим към XXI век и ЕС”, заяви Иванов пред “24 часа”.

Именно неговият електронен подпис и този на другия съпредседател на ДБ Атанас Атансов се превърнаха в причината за отказа да бъде регистрирана листата в Стара Загора. От ЦИК потвърдиха решението на районната избирателна комисия, като се аргументираха, че

е-подписите

противоречат на

Изборния кодекс

“ЦИК прие, че документи, подписани с електронен подпис, но не подадени по електронен път, а занесени на хартиен носител, без да са заверени с “вярно с оригинала”, не могат да бъдат приети. РИК - Стара Загора, е дала такива указания на пълномощника на коалицията, но той отказал да ги изпълни”, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Пълномощникът е водачът на нерегистрираната листа конституционалистът Атанас Славов. Пред “24 часа” той отрече да е получавал указание да подпише заявление “вярно с оригинала”. “Това е нещо, което като указание не съм получавал. От РИК - Стара Загора, поискаха председателите на ДБ да подпишат собственоръчно пълномощно, да го сканират и да го изпратят по имейл. Това категорично го отказах”, разказа Славов.

Има опасност да бъдат дерегистрирани и други между 8 и 14 листи, които са подадени с електронни подписи, тъй като от ЦИК поискали да бъде преразгледана регистрацията им.

Предложението

е на Красимир

Ципов, който е от

квотата на ГЕРБ

в комисията, сигнализираха медиите от ДБ.

“Предложението на колегата, което беше прието, е да се изиска информация от всички 31 РИК-а дали има подадени документи с електронен подпис, като се проверяват всички кандидатски листи на всички партии, коалиции и инициативни комитети, а не само на “Демократична България”. Дали ще се установят други такива, ще разберем по-късно. Ако се установи, че има такива, ЦИК ще разгледа всеки случай”, коментира Росица Матева.

Тя добави, че централната комисия е получила информация от друг РИК за подобен случай - отново с листата на “Демократична България”, но там пълномощникът се е съобразил с указанията за заверка и листата е регистрирана.

Матева напомни, че при последните промени в Изборния кодекс, направени през май месец, е дадена възможност само за избирателите, които искат да подкрепят регистрацията на дадена партия или коалиция, да използват електронен подпис. “Друг случай в Изборния кодекс, при който може да се използва е-подпис - няма”, добави говорителката на комисията.

ДБ и на предишни избори се е регистрирала по същия начин с е-подписи, каза Христо Иванов пред “24 часа” и обясни действията на комисията като политическа атака. “Политическото ниво горе в ЦИК решава по инициатива на ГЕРБ да изпълни това нещо, за да ни елиминира по този начин от изборната надпревара, защото знаят, че ние сме най-твърдите опозиционери на тяхната намеса и на ДПС във властта”, каза още Христо Иванов. И добави: “Ако беше само за Стара Загора, може да се каже, че е консервативен подход от страна на администрацията, но когато ЦИК решава да приложи подобна наказателна акция срещу ДБ за цялата страна, изглежда като политическа атака.”

В казуса се намесиха и от ГЕРБ, като отрекоха да имат каквато и да било намеса в решенията на ЦИК и никога не биха действали срещу ДБ, защото са от едно европейско семейство. “Всякакви опити от страна на “Да, България” да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на “Да, България” в Стара Загора, са несъстоятелни. ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В заключение заявяваме, че

ГЕРБ никога не

би саботирала

регистрацита на

сестринска

партия от ЕНП”, съобщиха от пресцентъра на партията.

От ДБ сезират и административен съд в Стара Загора по казуса с листата. Съдът трябва да се произнесе до 3 дни. Ако и там бъде отказана регистрацията, ДБ остава без кандидати за депутати в 27-и МИР Стара Загора. На изборите на 11 юли коалицията събра 10 525 гласа и вкара един депутат.