Разминаване: Лозан Панов подкрепя коалиция с ГЕРБ и ДПС. От ДБ против, но остават зад него

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287719 www.24chasa.bg
Лозан Панов

Атанас Атанасов предупреждавал “Да, България”, че бившият съдия Лалов ще създава проблеми

“Демократична България” остава с подкрепата си за Лозан Панов като канидат за президент въпреки разминаването във вижданията им за намесата на ГЕРБ и ДПС във властта. Това разказаха пред “24 часа” източници от коалицията.

Според Панов двете партии трябвало да бъдат поканени на преговори за съставяне на следващо редовно правителство в 46-ия парламент, а настоящият държавен глава Румен Радев не положил достатъчно усилия за това.

“Когато в парламента имате различни формации, мисля, че и ГЕРБ, и ДПС трябваше да бъдат поканени. Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки.

Те може да са малко, но те трябваше да бъдат намерени - да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, сформиране на правителство и една изпълнителна власт, която да работи в полза на хората”, коментира в интервю за “Свободна Европа” Панов.

На многократно зададения му въпрос дали би приел подкрепа от ГЕРБ на евентуален втори тур на президентските избори, Панов отвърна, че това би било “предложение за прегръдка, която звучи задушаващо”. “Казах вече няколко пъти - бих се обърнал към тези, които се чувстват свободни, на които не можеш да им кажеш - гласувай за този, гласувай за онзи”, добави той.

ДБ остава на твърдата позиция, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с ДПС и двете партии не бива да са във властта. От обединението обаче не се месят във възгледите на Панов как трябва да се управлява президентската институция според него, разказаха още за медията ни. По време на 46-ото НС ДБ от трибуната многократно навлезе в директни сблъсъци с ДПС, като двете партии дори създадоха две временни комисии в опит да се атакуват една друга - Росенец и Буджака.

Подкрепата на коалицията към шефа на ВКС да застане начело на “Дондуков” 2 не идвала заради всички негови възгледи, а заради независимостта му, каза пред Нова тв съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. “Ние подкрепихме Панов, защото той е показал, че е абсолютно самостоятелен и взима сам решенията си, така трябва да е при държавния глава. Радев подкрепи протестите срещу беззаконието и корупцията на ГЕРБ, това трябва да му се признае, но аз, когато видях инициативния му комитет, се потресох - 27 агенти на комунистическия режим”, допълни Атанасов.

Той обясни, че реденето на кандидатдепутатските листи е било причината за труса в ДБ, който създаде бившият съдия и бивш шеф на групата на обединието в Столичния общински съвет Методи Лалов. Преди седмица Лалов поиска оставката на Христо Иванов и други от ръководството на “Да България”.

“Аз съм предупредил преди 4 години ръководството на “Да, България” за това Методи Лалов по какъв начин се държи”, заяви Атанасов и допълни: “Винаги на финала на реденето на листите има някой, който е недоволен. Аз се опитвам с екипа да наредим листите, за да има максимален добър резултат.”