Кацаров отговаря защо се проваля кампанията: Министърът не може да ваксинира никого насила (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287739 www.24chasa.bg
Здравният министър Стойчо Кацаров по време на брифинг заедно със зам.-минисъра Александър Златанов, директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова и съветника му проф. Мира Кожухарова СНИМКА: Константина Костова

Болничната асоциация: Тези без имунизация да плащат част от лечението си

Плато с по 4000 заразени на ден, после надолу, прогнозира математик

Децата държат 10-11% дял от новите случаи, ще загинат учители. В моловете в София вече не пускат сами малолетни

Средната възраст на болните падна под 50 г.

И министърката на туризма с COVID

Странно разбиране за ролята си като здравен министър при управление на пандемията от коронавируса демонстрира в четвъртък Стойчо Кацаров и предизвика възмущение сред медиците.

Ваксинацията не е задача на здравното министерство, това е отговорност на всички нас, заяви той пред Нова тв. Преди това бе подчертал, че ниският процент ваксинирани е причина за високата смъртност от COVID. Но все пак заключи, че хората не можело да бъдат задължени да се имунизират.

В същото време здравното министерство си е свършило работата, твърди Кацаров. И единственото, което може да направи, е да ограничи контактите между хората. “Здравните власти са осигурили ваксините и достъпа до безплатна ваксинация. Цялата информация е предоставена, кое е другото нещо, което трябва да направят?”, попита той.

За министъра ваксината е доброволен акт, тъй като живеем в демократична държава и всеки сам трябвало да направи осъзнат избор.

Ефективният контрол за спазване на мерките също не зависел от МЗ. здравното министерство. Всички граждани трябвало да участват в този процес.

“Как си представяте - на всеки човек пъдар ли да сложим?”, реторично пита Кацаров. По принцип контролът за спазване на мерките е задача на подчинените на министъра здравни инспекции.

Като “цинизъм

без граници”

определи думите

на Кацаров бившият здравен министър Костадин Ангелов.

“Поведението му тази сутрин беше неадекватно или “умишлено неадекватно”, меко казано”, написа той във фейсбук. Според него от думите на министъра е станало ясно, че не той е отговорен за ваксинацията и за организацията в лечебните заведения.

Проф. Ангелов добавя, че министърът не се смята за отговорен и за контрола по спазването на собствените си заповеди. “Хора, няма кой да ви помогне. Оставени сте да се оправяте сами”, завършва постът му.

Неваксинираните пациенти с COVID в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българската болнична асоциация от Министерство на здравеопазването.

“При положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти “струват” на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри”, казват от асоциацията.

Прогноза за по 4000 нови случая на ден в следващите 2-3 седмици направи пък математикът Лъчезар Томов пред Би Ти Ви. После очаква постепенен спад. Рекордите щели да се дължат на заразени деца от 10 до 19 години.

“Преди заразените деца се движеха в рамките на 2% при затворени училища и градини, скачаха на 4% при отваряне. Сега се движат до 10 - 11%”, посочи той. Освен това според изчисленията средната възраст на болните при делта-варианта е под 50 г., за разлика от алфа-вълната, когато бе 56-57 г.

1-2% от новите

случаи при

децата влизат

в болница

В САЩ са 1%.

Според Томов има много болни учители и ако той трябва да вземе решение, ще върне учениците към онлайн обучение. Малко са ваксинираните преподаватели, следващите седмици ще научаваме за починали, прогнозира той.

От вчера малолетните и непълнолетните не могат да влизат сами в молове, а само с придружител или друг пълнолетен. Това са част от новите противоепидемични мерки в София. Забранени са и груповите извънкласни дейности, както и присъствените занятия в езикови, образователни и занимателни центрове, гласят още новите мерки. Собственици на школи протестираха вчера пред МЗ.

Министърката на туризма Стела Балтова е сред новите заразени, стана ясно вчера. Тя не присъства на заседанието на правителството. Балтова обаче е ваксинирана и карала болестта леко.