Румъния праща тежко болни от КОВИД-19 в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/10287761 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Румъния прехвърли днес първите десет пациенти с КОВИД-19 в Унгария за лечение в рамките на споразумени с властите в Будапеща, които изразиха готовност да поемат част от пациентите в тежко състояние заради недостига на места в румънските болници, съобщава телевизия Диджи24.

"В рамките на днешния ден, 14 октомври 2021 г., започна трансферът в Унгария на първите пациенти с КОВИД-19, намиращи се в критично състояние. Става дума за десет пациенти, осем от които бяха настанени в болници в Букурещ и двама в Тимишоара. Те са в стабилно състояние и подлежат на транспортиране. Петима от тях ще бъдат настанени в университетската болница в Сегед, а другите петима - в университетската болница в Дебрецен", се посочва в съобщение на румънското здравно министерство.

В двата университетски центъра е изпратен и персонал от Румъния, за да се осигури необходимата подкрепа за тези операции, отбелязва министерството.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че Унгария ще помогне на Румъния за лечението на 50 пациенти с КОВИД-19 в тежко състояние заради липсата на легла в интензивните отделения в Румъния.

Същевременно пациенти с КОВИД-19 в тежко състояние днес бяха транспортирани с военни самолети от Букурещ до други градове в страната. Петима пациенти бяха прехвърлени от столицата в северозападния град Орадя, а други трима - в западния град Тимишоара.