Байдън: Задължителните ваксинации дават резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10288171 www.24chasa.bg
Джо Байдън Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна успеха на задължителните ваксинации срещу КОВИД-19 за увеличаването на дела на имунизираното население срещу болестта. Той добави, че е нужна още работа, за да бъдат накарани оставащите 66 милиона, имащи право на ваксинация, да се имунизират, предаде Ройтерс.

"Задължителните ваксинации, които започнахме през лятото, дават резултат", каза Байдън и добави, че скоро министерството на труда ще излезе с окончателни правила за регулиране на този процес в компаниите. "Свалихме броя на неваксинираните на 66 милиона, който все още е недопустимо висок."

Делът на имунизираните в САЩ нарасна с над 20 процентни пункта, след като през последните месеци множество институции въведоха задължително ваксиниране, а същевременно намалява и броят на заразените и смъртните случаи, заявиха вчера представители на правителството на Байдън.

През юли президентът обяви, че федералните служители трябва или да се ваксинират, или да се тестват редовно. През септември той обяви, че федералните служители трябва да се имунизират или рискуват да останат без работа, както и че служителите на големите компании трябва да се ваксинират или да се тестват.

По последни данни на Ройтерс 66,3 процента от населението на САЩ е имунизирано с поне една доза, а 57,3 е със завършена ваксинация. В сряда представители на правителството казаха, че с първа доза са ваксинирани 77 процента от имащите право на това американци.

Някои републиканци се обявиха срещу задължителните ваксинации, в това число и губернаторът на Тексас Грег Абът, който издаде разпореждане, забраняващо на компаниите в щата да въвеждат задължение за ваксинация. Част от действащите там компании заявиха, че възнамеряват да пренебрегнат забраната.

"Изискванията за ваксинация не трябва да се превръщат в поредната тема, която ни разделя", каза Байдън.

До края на годината се очаква в САЩ да бъде одобрено ваксинирането на децата на възраст между пет и 11 години. Байдън заяви, че се очаква съответните органи да вземат решение за това в следващите няколко седмици.

"Ако се получи разрешение, сме готови", каза той и добави, че правителството е закупило достатъчно ваксини за тези деца, предава БТА.