Си Дзинпин: Транспортът е възел на цивилизацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10289095 www.24chasa.bg

На 14-ти вечерта китайският председател Си Дзинпин участва в откриването на 2-рата конференция на ООН за глобален устойчив транспорт и произнесе реч озаглавена „Свързване със света и епохата, да вървим по пътя на устойчивото развитие“.

В нея той посочи, че транспортът представлява брънките, които свързват икономика и възел на цивилизацията. От древния Път на коприната и епохата на морските пътешествия до модерната транспортна мрежа, транспортът е това, което стимулира икономическото свързване, културния и персонален обмен, благодарение на който светът се е превърнал в тясно свързано глобално село. В момента, на фона на огромните промени и пандемията от новия коронавирус, развитието на световната икономика и подобряването на живота на хората са изправени пред сериозни предизвикателства, и затова е нужно да се адаптираме към тенденциите на световното развитие и стимулиране глобалното транспортно сътрудничество, подчерта Си Дзинпин.

Китайският лидер направи в изказването и няколко предложения: за отворено взаимодействие и стимулиране на взаимното свързване; поддържане на съвместно развитие и съдействие за справедливостта и общата полза; подкрепа за иновациите и увеличаване на енергията за развитие; приоритет на екологията, зеленото и нисковъглеродно развитие и подкрепа за мултилатерализма и усъвършенстване на глобалното управление.