ЦИК иска от РИК преписки за регистрация на партии и коалиции с е-подпис

https://www.24chasa.bg/novini/article/10289553 www.24chasa.bg
Гласуване с машина

Централната избирателна комисия поиска в срок до 15,30 ч днес да получи преписките за регистрация на партиите и коалициите, които са подадени с елекетронен подпис в районните избирателни комисии. Темата докладва Красимир Ципов. От думите му стана ясно, че такива случаи са установени и в други РИК-ове, но той не даде конкретика за кои става дума, колко са и кои са партиите и коалициите, регистрирали кандидатските си листи с е-подпис.

Ципов предложи ЦИК да изиска преписките за регистрация, за да може след това да вземе информирано решение дали са спазени законовите изисквания. Някои от тях са изпратили преписките, но "4 или 5 не са".
Не бе прието предложение да се изискат преписките за регистрация на всички кандидатски листи на всички регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети във всички 31 РИК-а, за да се проверяват положените подписи.

След като ЦИК потвърди в четвъртък отказът на РИК - Стара Загора да регистрира листата на "Демократична България", тъй като са представени е-подписи на лидерите на коалицията, които не са били заверени, комисията поиска справка от всички 31 РИК-а за кандидатските листи на всички партии и коалиции, които са били регистрирани с е-подпис.