Министър Стойчо Кацаров ще предложи по-високи заплати за медиците (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10289921 www.24chasa.bg
Стойчо Кацаров

Не може да има задължителна ваксинация в България - и по света няма такава

Спешните медици се нуждаят от по-добро възнаграждение, което смятам да предложа в следващия държавен бюджет, заяви пред медиите 
служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Днес той бе на водосвета на 18 нови линейки. "Спешната помощ има нужда от редица подобрения, за да има по-добра работа".

"Не е важно колко са линейките. Тук съм преди всичко да изразя моята благодарност, респект и признателност към медицинския и немедицински персонал. Винаги е било тежко да се работи в Спешна помощ, а сега с поредната COVID вълна - дължим признателност", каза здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите, когато връчи ключовете на 18 нови линейки. Линейките ще бъдат разпратени в различни точки на страната. Те са закупени по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Проектът е на стойност 163 897 815,62 лв.

Министър Кацаров пожела безаварийно шофиране с новите линейки и много спасени човешки животи.

Предложени са два вида мерки - с ваксинационен/ за преболедуване сертификат и без ограничения или допълнителни ограничения и спиране на дейности. Предложени са и конкретни мерки за училищата, но на база община, а не област, коментира Кацаров изпратените по-рано днес от главния държавен здравен инспектор предложения за нови ограничения.

Сертификат за преболедувал ще се издава от утвърдени лаборатории. Засега обаче всички варианти са на теория.

Решението ще бъде взето на 18 октомври, когато той свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология.

Никъде по света няма задължителна ваксинация, не може да има такава и в България, отговори на въпрос на журналисти Стойчо Кацаров.