В Стара Загора светофарите няма да мигат в края на зеления сигнал, било опасно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10290533 www.24chasa.bg
Занапред светофарите в Стара Загора, които отдавна нямат секундарници, няма и да мигат преди смяната на зеления им сигнал с жълт. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Преди това премахнаха и секундарниците на кръстовищата

По препоръка на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"  и на  Европейския център за транспортни политики беше премахнат мигащият зелен сигнал по светофарните уредби в град Стара Загора, съобщиха от общината днес.

В становището на компетентните институции се посочва, че регулирането на движението със светлинни сигнали се осъществяваше досега с мигаща светлина, която не е регламентирана в нормативните документи, по-точно мигаща светлина със зелен цвят, преди жълтата. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики аргументира позицията си, като обясни, че тази практика влошава безопасността на движението по пътищата поради това, че в нормативните документи на Република България /закон, правилник, наредба/ не е регламентирано какво трябва да е поведението на водачите при този вид сигнал.

По думите ѝ инструкторите, които обучават бъдещите водачи на МПС, не преподават значението на този сигнал и какво поведение трябва да имат те, както и че по време на изпит служителите, които провеждат изпита, не могат да оценят поведението на изпитваните водачи /кога са сгрешили и кога не/.

Според експертите, водачите, които вече имат свидетелство за управление на МПС, когато видят този вид сигнал нямат едно и също поведение /някои от тях веднага спират, докато други ускоряват, за да преминат по-бързо, в резултат на което могат да настъпят пътнотранспортни произшествия/.

По-рано с аргумента, че когато уредбата показва, че секундите на зеления сигнал на светофара изтичат, шофьорите натискат газта, за да преминат по-бързо през кръстовището и така се създават предпоставки за катастрофи, бе премахната и тази "екстра" на светофарите в Стара Загора.