Полицаите ще носят служебните си номера и върху униформените якета

https://www.24chasa.bg/novini/article/10290708 www.24chasa.bg
По време на протестите през лятото на 2020 г. някои полицаи бяха без видими идентификационни номера. Снимка: Архив

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков предлага индивидуалните идентификационни номера на полицаите да се поставят върху връхното униформено или работно облекло. Това предвижда промяна на инструкция на МВР от 2015 г., според която номерът се поставя на капака на десния преден джоб на риза, яке или тактически елек, на който е зашита другата част на самозалепващата лента, съобщава Оффнюз.

В публикуваното за обществено обсъждане предложение номерът ще се носи върху връхното облекло и върху специално оборудване (бронежилетка, противоударна жилетка, тактически елек). Предлага се идентификационните номера на полицаите да се поставя на капака на десния преден джоб на връхното униформено или работно облекло, а когато джоб няма - в дясната горна част, така че номерът да е видим.
В мотивите си Рашков посочва, че промяната се налага заради това, че в досегашната инструкция не е указано номерът да е върху връхното облекло и така се създава предпоставка да остане закрит и това да не позволи или да затрудни персоналната идентификация на служителите.
По време на протестите срещу третото правителство на Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев през лятото на 2020 г. някои полицаи бяха без видими идентификационни номера. На едно от заседанието на парламентарната комисия за полицейско насилие председателят й Николай Хаджигенов обясни, че е изпратил запитване до МВР относно номерата на полицаите. От вътрешното ведомство са му отговорили с думите, че всички полицаи са били с идентификационни номера, но поради ниската температура са носили якета. Хаджигенов лаконично обаче отбеляза, че е направил справка, и в нощта на 2 септември температурата е била 29 градуса. Тогава един от битите протестиращи - Даниел Павлов, обясни, че е опитал да разбере самоличността на полицаите упражнили насилие. Той допълни, че сам е успял да разбере кои са те благодарение на медийни публикации от 2 септември. По думите на Павлов двама от полицаите, които са го арестували, не са носили задължителните идентификационни номера върху униформата.
Журналистът Димитър Кенаров, който също е сред битите от служителите на МВР, разказа, че, докато е бил арестуван, няколко пъти е помолил полицаите да се идентифицират, защото не са имали идентификационни номера на униформите си.