Унищожават хиляди прасета в Англия, няма кой да ги направи на пържоли

https://www.24chasa.bg/novini/article/10291670 www.24chasa.bg
120 000 прасета чакат да бъдат заклани във Великобритания. СНИМКА: РОЙТЕРС

Лондон отпуска 800 временни визи за касапи, които ще могат да работят половин година

Кризата за работна ръка във Великобритания застигна и производителите на свинско месо. От Националната асоциация на свиневъдите съобщиха, че се е наложило да бъдат унищожени 6600 здрави животни, тъй като няма достатъчно касапи, които да ги подготвят да стигнат до магазините. С наближаване на Коледа проблемът ще става все по-голям, тъй като много фермери са планирали да увеличат продукцията си за празниците, но не могат поради липса на работници. По техни данни

120 000 свине

чакат да бъдат заклани

Британското правителство отговори на съобщението им с обещание, че ще разшири схемата за сезонни работници, за да могат да дойдат до 800 касапи в Обединеното кралство.

“Това, което ще направим, е да позволим временно, за период от 6 месеца, те да работят в кланиците и месопреработвателните предприятия. Това ще ни помогне да се справим с натрупването на свине, което наблюдаваме във фермите”, обяви министърът на околната среда и развитието на селските райони Джордж Юстис. Той обаче уточни, че на този етап изискването за владеене на английски език при издаване на визите за квалифицирани работници няма да бъде облекчено. За подобно нещо настояват от месеци фермерски организации с мотив, че това би увеличило желаещите да дойдат да се трудят временно на Острова.

От сектора твърдят, че са изпаднали в хроничен недостиг на работници, след като повечето от източноевропейците, на които са разчитали, са си отишли по време на пандемията в своите държави. А заради Брекзит връщането им може да стане вече само с трудова виза, която се дава трудно.

Британските власти са под сериозен натиск от бизнеса да преразгледат новата си имиграционна политика, която въведоха след излизането на страната от ЕС, и да разрешат улеснено влизане на търсени работници, за да се избегнат нови кризи. Такава вече има при доставките на горива и стоки заради недостиг на шофьори на камиони. След като се сблъска с опашки и нарастващо недоволство в началото на месеца, правителството в Лондон обяви, че разрешава

5000 извънредни визи за водачи на

камиони и 5500 за работници

в птицевъдството, и то само за 3 месеца, за да се спаси Коледа.

Би Би Си обаче твърди, че кандидатствалите до момента за тях са малко, а получилите виза още по-малко. Освен това първите шофьори могат да дойдат чак следващия месец. Явно и самите власти са наясно с това, защото обявиха, че планират и някои облекчения за европейските тираджии. Досега те са имали право да правят по две доставки седмично във Великобритания, а се очаква от декември да им бъде разрешено да влизат неограничен брой пъти в рамките на 14-дневен период.

От Асоциацията на пътните превозвачи обаче посрещнаха на нож тази идея. Според тях това ще отнеме от бизнеса на британските водачи на камиони, тъй като европейските им колеги са по-нископлатени и вероятно ще бъдат предпочетени.