Канят датчаните от понеделник да си слагат трета доза ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10292560 www.24chasa.bg

Датските здравни власти ще започнат от идната седмица да приканват повече граждани да си направят трета доза ваксина срещу КОВИД-19, съобщи здравният министър Магнус Хойнике, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Поканите ще бъдат изпратени шест и половина месеца след като на хората беше поставена втора доза ваксина и първоначално ще са насочени към лица над 65-годишна възраст, здравни работници и персонал в домове за стари хора, които бяха сред първите имунизирани, каза още министър Хойнике.

Лекарственият регулатор на Европейския съюз каза този месец, че хората с отслабена имунна система трябва да получат трета доза ваксина срещу ковид на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна", но остави на държавите членки да решават дали по-широк кръг техни граждани също трябва да получат бустерна доза.
През септември Дания започна да поставя бустерни дози на граждани от домовете за стари хора и на други, изложени на риск от сериозно протичане на заболяването от КОВИД-19.
Скандинавската държава отмени последните ограничения, свързани с коронавируса, миналия месец, след като беше ваксинирала голяма част от населението.
До момента 75 на сто от датчаните са ваксинирани, а 2,2 процента са получили и бустерна доза.
Имунитетът срещу ковид намалява с времето след имунизация с иРНК ваксина, но засега не е ясно точно в кой момент ваксината вече не предпазва достатъчно срещу тежко протичане на болестта, хоспитализация или смърт, посочиха здравните власти в съобщение.