Юрий Дачев постави "Пиано в тревата" с бурни аплодисменти в Народния

https://www.24chasa.bg/novini/article/10293248 www.24chasa.bg
Юрий Дачев с екипа

С бурни аплодисменти в Народния театър премина премиерата на "Пиано в тревата" от Франсоаз Саган под режисурата на Юрий Дачев на Камерна сцена  вчера. Три пъти на бис извика доволната публика участниците във великолепното представление - Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Виктория Колева, Христо Терзиев, Ева Данаилова и Ненчо Костов.

За първи път в България пиесата на световноизвестната френска писателка Франсоаз Саган бе поставена на сцената на първата ни трупа.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, музиката е дело на Асен Аврамов, драматург е Светлана Панчева, а помощник-режисьор – Меглена Димитрова.

Емануела Шкодрева се справи блестящо
Емануела Шкодрева се справи блестящо

„Темите на Саган на пръв поглед изглеждат еднообразни – любовта и нейните алогичности, онова, което тя разкрива у човека и как го променя. Това, което истински ме развълнува, е въпросът колко може да бъде непоследователен един човек, и в същото време - колко единен може да бъде в тази си непоследователност. Всички онези шантави, полюсни неща, които се събират в нашата човешка кожа, тази приятна френска противоречивост - ето това ми се стори привлекателно и за игра и се спрях на тази пиеса, в която съм вплел теми и реплики и от други текстове на Саган“, сподели режисьорът Юрий Дачев.

Христо Терзиев и Виктория Колева
Христо Терзиев и Виктория Колева

Сюжетът на „Пиано в тревата“ се заплита около група приятели, които се събират в красива вила, за да изживеят отново спомените и емоциите от едно прекрасно лято от преди 20 години. "Възможно ли е младостта да е вечна? Възможно ли е след толкова време да срещнеш отново едно тъмнокосо момче, което свири на пиано в тревата? Възможно ли е неизживяната любов да е по-важна от любовта, която мълчаливо и постоянно е съвсем наблизо?", пита авторката и в края на пиесата си отговаря:  "Възможно е".

Актьорите предадоха вълнението си и на публиката
Актьорите предадоха вълнението си и на публиката