Започна броенето на гласовете за членове на ВСС от квотата на съдиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10294063 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Точно в 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, обяви края на изборния ден, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Общата избирателна активност на съдиите е 30,38 % при 669 гласували, от 2202 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет са упражнили вот 623 съдии, при 34,96 % регистрирана избирателна активност. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 46 съдии, при 10,95 % избирателна активност.

Секционната избирателна комисия (СИК) № 1 отвори избирателната урна и започна преброяването на хартиените бюлетини, след което ще бъде съставен и подписан протокол с резултатите от гласуването.

Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК № 1 за гласуване с хартиени бюлетини. Чрез информационната система съдия Весела Павлова ще сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини. Отново чрез Системата за електронен избор, ще бъдат генерирани резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Съдийската колегия на ВСС от квотата на съдиите, както и общият брой на гласовете, с които е избран всеки един.

Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора, което ще се публикува, заедно с протоколите на секционните избирателни комисии, незабавно на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.