Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295242 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

"Европа беше връхлетяна от безпрецедентна криза, това е извънредно положение, което засегна всички страни и до момента нито бизнеса, нито ЕС са станали свидетели на такава криза. Всички казват пазарите на ток и газ са се счупили, има недостиг на природен газ в Европа. Но това е положението". Това каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" за цената на топлото у нас в момента. 

Според него, високите цени на тока не могат да бъдат свързани с цените на газа, тъй като от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ.

"Булгаргаз" ценообразува, а КЕВР проверява начина на образуване по формулите, заложени в дългосрочните договори. Заявлението, което беше внесено на 11 септември отразяваше моментната картина, цените към 10 октомври, така че тепърва пазара ще се развива и на 1 ноември "Булгаргаз" ще внесе окончателното заявление, което ще отразява цените на природния газ към 31 октомври", каза Павлов и изрази надежда, че в края на ноември ще имаме спад на цените на природния газ. "Но тук е мястото да кажа, че "Булгаргаз" в сравнение с цените на европейските газови пазари продава на по-ниска цена. Разлика от 35% наистина е значителна и това дава глътка въздух на нашите индустриални потребители и на всички потребители на природен газ. В една такава кризисна ситуация е важно ние къде стоим спрямо останалите", каза още Павлов. 

"Двама са доставчиците на газ - това са "Газпром" и доставчикът от Азърбайджан. Реално пак казвам - "Газпром" си изпълнява договорите, но може би ключът към разрешаване на енергийната криза трябва да бъдат увеличени доставките както от Русия, така и от Норвегия и количества за Европа, тъй като в момента буквално определени компании летят към Азия, където има дефицит и стоката там се продава на по-висока цена", каза Павлов.

Колкото за България, директорът на "Булгаргаз" каза: "Към настоящия момент има два метода на ценообразуване - петролна индексация и хъбова такава. Хъбовото индексиране в момента е актуално в Европа. Миналата година пък беше точно обратното. И двата начина имат своите предимства и недостатъци. Но ако трябва бъдещите управляващи да се допитат до нас, трябва да се знае, че дългосрочен договор с фиксирани цени няма, цената е функция на формула. По средата е истината. В момента ние сме 50 на 50 - петролен и хъбов компонент. Азерският газ - в момента влизат по-малко количества от договорните, които бихме получавали, ако беше изградена гръцката връзка. В момента е малко по-изгоден този газ, поради начина на ценообразуване, но само преди месеци картината беше обратната", каза още Павлов.

На думите на президента Румен Радев, който каза преди дни, че в последните години в енергетиката ставаме свидетели на задкулисни решения, Павлов каза:

"Няма такова нещо. Всички решения в "Булгаргаз" се взимат като внимателно се проучват пазарите и в тях участват всички нива в Булгаргаз, честно и почтено. Разбира се, след като се предложи това решение, минава на одобрение през принципала и министъра на енергетиката. Всяка една среща се описва в доклади, те се репортуват към принципала. В преговорния процес, както с "Газпром" и азерската компания имахме тонове предложения и анализи", допълни Павлов. 

"Над 50 писма сме изпратили до "Топлофикация", за да си плати. Те дължат към настоящия момент 131 млн просрочени. Те са най-големият потребител на природен газ и като такъв, ако не си плащат биха създали огромен финансов проблем за целия холдинг", обясни още Павлов. 

"За разсрочване не може да се правят компромиси, тъй като не разполагаме с тези средства, за да разплатим тези доставки към нашите доставчици. Всички останали клиенти са си платили газа и очакват да си го получат. Дали е вариант държавата да помогне обаче, не е в нашите компетенции", каза още Павлов.