Герджиков в Карлово: Не работа за жълти стотинки, а икономика на знанието (обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295292 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева стартираха кампанията си от Карлово.

 Сега политиката е ожесточена, кризата стана не само здравна и ценова, отбеляза професорът на старта на кампанията си

Кандидатирам се за президент, защото вярвам, че можем изцяло да променим начина, по който се прави политика у нас. Сега тя е ожесточена, кризата стана не само здравна и ценова и не дай, Боже, икономическа. Но това е резултат от последните 30 г., където сме все разединени.

С тези думи кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков откри кампанията си в Карлово. Преди да се появят в читалището, той и номинираната за негово вице Невяна Митева поднесоха цветя пред паметника на Левски, на Райно Попович и на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

С "Излел е Дельо хайдутин" Валя Балканска и нейният гайдар накараха привържениците на Герджиков и Митева силно да ги аплодират. Девойки в национални носии посрещнаха двамата с хляб и сол. "Те са ваши студентки", каза на Герджиков кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Професорът е не само родствено свързан с нашия град, той успя да ни помогне с инициативи, свързани с културно-историческото наследство на Карлово", заяви Кабаиванов. Според него има две институции в страната, които гарантират нейната стабилност - президентската и тази на местната власт. "Но първата е призвана да обедини капацитета и потенциала на българската нация", допълни Кабаиванов.

"Аз съм обикновена българка, научена на труд. Моята кауза сте вие. Балканът ви дава вашия дух и искам да го взема от вас и да го пренеса до всички българи", отбеляза Невяна Митева.

Герджиков се върна в детските си години и припомни как по заснежените улици на Карлово баба му го е возила с шейна. Той е убеден, че обединението е възможно.

"На мен ми се иска да се обединим, не като политици и партии, а като български граждани, зад определени каузи. Знам, че това е възможно, защото помня историята. Някой се пошегува, че на Народното събрание е изписано „Съединението прави силата“, защото и нашите прадеди са имали трудности с това да се обединят. Но когато е ставало дума за национална кауза и национален идеал, те са успявали", започна обръщението си той.

Според него сега търсим нова цел. "Българският народ стои зад каузите, в които вярва", отбеляза той. И даде пример с евроатлантическата ни ориентация и върховенството на закона (виж интервюто с него долу).

Подчерта, че още Левски е говорил за върховенството на закона и че няма да има хора, които да са над него. "Затова Темида е с вързани очи, за да не натежат везните й към някой по-богат или по-известен, а да бъдем всички равни", отбеляза Герджиков.

Според него бъдещето на икономиката не е свързано с това да имаме многобройна и евтина работна ръка. "Мина времето, в което имахме това предимство пред други европейски страни и работехме за жълти стотинки. Единственият начин да се развиваме е икономиката да бъде на знанието. Това означава да подкрепим всяко предприятие не само с европейски или бюджетни средства, а с образование, което прави квалифицирана работната ръка, с наука, която води до иновации и технологично развитие. Това трябва да го разберат всички в изпълнителната власт", подчерта кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ.

Той наблегна и на темата за енергетиката, която всеки я усеща на гърба си от увеличените сметки. Според Герджиков намаляването на цените на енергоносителите зависи от общоевропейско решение. Но може да се приложат и национални мерки като премахването на ДДС и акцизите върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа, подкрепа за социално слабите семейства.

Според него въпросът с модернизацията на Българската армия не е решен, защото са написани много нереалистични стратегии, някои от които – за милиарди левове, което означава, че трябва да се събере бюджетът на Министерството на отбраната за 70 години. "Това не е реалистично. Ако бъда избран за президент, ще инициирам широк обществен и политически дебат и всички да разберат мястото на отбранителната индустрия – и в отбраната, и в икономиката. Казвам това тук, където в близост са Вазовските машиностроителни заводи", отбеляза Герджиков.

Валя Балканска в този момент запя "Хубаво си, моя горо" и цялата публика стана права. "Думата е успех за проф. Герджиков", каза легендарната певица.

Христо Войняговски, кмет на Карлово от 1991 до 1995 г. от СДС подари на Герджиков и Митева лаврови клонки за победа.

Проф. Анастас Герджиков пред "24 часа":

Зад нас ще застанат и хора, гласували за други партии

РАДКО ПАУНОВ

- Проф. Герджиков, кое от фундаменталния труд "Политика" на древногръцкия философ Аристотел, който сте превели, може да се проектира в днешно време върху управлението на страната?

- Освен "Политика" на Аристотел съм превеждал и други значими трудове, свързани с по-късни периоди. Това, което съм разбрал, е, че винаги се смята за справедливо онова управление, което е в полза на управляваните, а не на управляващите. Дали става дума за демокрацията, възникнала в древна Гърция, за Рим или за Средновековието и по-ново време, много преди Монтескьо основните постулати са били определени. И те са били свързани именно с това - да няма никой над закона и всички да се подчиняват на него.

- Разединението сред българите е взело такива размери, че обединението, за което говорите, е почти невъзможно. Как ще го постигнете, ако бъдете избран за президент?

- Да, разединението е голямо, но съм убеден, че обединението е възможно. Не говоря за партии и политици, а за всички български граждани да застанат зад обща визия. Нещо, което се е случвало в миналото, когато народът е бил обединен от кауза, като идеята за освобождението, а също и за просперитет. Мисля, че можем да бъдем отново обединени, и аз ще го направя.

- Освен от поддръжниците на ГЕРБ откъде другаде очаквате подкрепа?

- Смятам, че мога да я получа от много широки кръгове български граждани, иначе нямаше да се кандидатирам. Освен подкрепата на тези 4 партии, зад нас ще застанат и хора, които гласуват за други политически сили. Те ще харесат това, което ние казваме, и начина, по който го правим.

Невяна Митева: Скочих в калта с вярата, че е лечебна - ако не за мен, то за България

В новата роля, в която се поставих, виждам възможност да допринеса с всичко, което имам като опит от спорта и от моята професия, да дам нещо за моята страна. Всяка една българка или българин да усетят, че има друго отношение към тях. Това заяви по-късно през деня полк. Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент заедно с проф. Анастас Герджиков, в ефира на Нова телевизия.

Тя сподели, че не си се е представяла в ролята на вице и предложението на проф. Герджиков я изненадало. И аз се вълнувам от ставащото в страната и няма как да съм безучастна, обясни тя. Провокирали я отношенията между хората, както и насаждането на език на омразата. Ние знаем, че сме способни хора, няма нужда някой да ни разделя, допълни тя.

Ще скоча в калта с вярата, че калта е лечебна. Ако не за мен, то за нашето общество, казала на мъжа си, когато й попитал защо приема предложението.

Не бива с лека ръка да зачеркваме всичко положително, което е направено от която и да е политическа сила. Ако това е ГЕРБ, не можем да го зачеркнем. А с годините имаше направени и добри неща, коментира полк. Митева. Тя разказа, че отвън най-добре се виждало какво е направено в държавата и даде пример, когато се кандидатирала за шеф на комитета на НАТО по равнопоставеността. Там и в момента се изучавал българският опит.

Всеки ако дава нещо добро на високо професионално ниво, без да се обиждаме и нагрубяваме, няма как България да не стои добре.

Подкрепени сме от СДС, БЗНС, "Гергьовден", очаквам подкрепа и от други партии. Но за мен е по-важно онези, които са апативни към политиката и нямат активна гражданска позиция, или имат, но не знаят как да я прояват, каза тя.

За мен разговорите с президента Радев винаги са били много конструктивни, той е изслушвал моята гледна точка, знае моята кауза и съм сигурна, че я разбира много добре, коментира Митева на въпрос за това трябва ли да има жена-пилот.

Работила съм добре на различни поприща. Бих се определила като човек, който прави нещата, а по-малко говори, каза тя.

Бих се постарала президентската институция да има човешко лице и да разговаря с хората по наболели въпроси, допълни Митева. Даде за пример, че не е поставен въпросът за намаляване на населението. Тревожела я и ситуацията в Добричко с кораба "Вера Су" - един кораб срещу една държава, може да се направи повече, да се потърсят партньорите ни от ЕС и съседите ни.

Запитана кой е най-големият й страх, тя го свърза с децата си. Страхувам се по-скоро, че няма да успея да си прибера градинката, така, както трябва, заради кампанията, допълни Митева. Тя и съпругът й гледат зеленчуци.

Полк. Митева разкри, че в плувните среди й викат Джони - прякор, получен преди много години от неин треньор, защото носела маратонки с 2 номера по-големи.

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.