Китайският лидер оцени високо постиженията на китайската археология

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295297 www.24chasa.bg

По случай 100-годишнината от откриването на културата Яншао и началото на съвременната археология в Китай, генералният секретар на ККП и председател на държавата Си Дзинпин отправи поздравителен адрес към всички археолози в страната, предаде "Радио Китай".

В него Си Дзинпин посочва, че през последните 100 години, китайските археолози са направили големи открития, благодарение на неуморните си усилия и въпреки трудностите. Техните важни постижения разкриха дългата история, прекрасната култура и важния принос на Китай за световната цивилизация. Той призова китайските археолози да засилят отговорността и усещането за историческата си мисия, за да продължават да изграждат археологията с китайска специфика, стил и дух, да показват отличната китайска традиционна култура и да дадат нов принос за реализирането на великото възраждане на китайската нация.

Днес в провинция Хънан се проведе конференция по повод 100-годишнината от откриването на културата Яншао и началото на съвременната археология в Китай, която бе организира от Китайската академия на социалните науки, Държавното управление по културни реликви и провинция Хънан. През октомври 1921 г. в околия Инчъ, провинция Хънан при разкопки археолози откриха останки от културата Яншао, което постави началото на съвременната археология в Китай.