Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295310 www.24chasa.bg

Вчера в Пекин бе закрита втората конференция на ООН за устойчив транспорт, след която това на официалния й сайт бе публикувана „Декларация от Пекин“, предаде "Радио Китай".

В нея се посочва важното значение на устойчивия транспорт за изграждането на общност на споделена съдба. Подходящото използване на новите технологии е ключ за разрешаването на много от предизвикателствата. Декларацията подкрепя всички страни да засилят международното сътрудничество и научния обмен, да насърчават иновациите и развитието на технологиите, за да придвижат строителството на инфраструктура в селските и отдалечени райони. Всички страни трябва да поддържат сигурността на световния пътен транспорт и да повишават способността на транспортна мрежа в справянето с рискове и пандемията. Страните трябва да изучават опита в овладяването на епидемията, за да изпълнят по-добре плана на ООН за устойчивото развитие до 2030 г. и Парижкото споразумение за климата.

В декларацията още се изразява благодарност за усилията и важния принос на Китай за провеждането на конференцията, споделянето на опита в транспортния сектор и създаването на възможности за развитието за развиващите се страни.

По време на тридневната конференция се проведоха редица мероприятия, включително общо заседание, министерски форум, тематични срещи, семинари и форум на предприемачите. Повече от 130 министри, предприемачи, представители на международни организации участваха в конференцията и обсъдиха редица въпроси, сред които стандарта на живот, зеленото развитие, справянето с пандемията, икономическото възстановяване и др.