Денков: Решенията за онлайн обучение - на общинско ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295460 www.24chasa.bg
Министърът на образованието и науката Николай Денков

В момента тече процес по стиковане между МЗ и МОН

Решенията за преминаване на учениците в онлайн среда не трябва да се правят на областно, а на общинско ниво. Това заяви образователният министър Николай Денков в Рилския манастир, съобщи Нова тв.

В доказателство на тезата си той посочи конкретен областен център, в който различните общински училища разполагат с коренно различен брой отсъстващи заради коронавируса ученици.

В момента тече процес по стиковане между здравното и образователното министерство за това какви точно да бъдат мерките, които ще фигурират в предстоящата заповед.

„В Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0% отсъстващи. Очевидно е, че този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата”, категоричен е министърът.

Четири пъти повече карантинирани

ученици от началото на учебната година

Той допълни, че са се разбрали със Здравното министерство, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво. Относно бюджетите на училищата министър Денков посочи, че 80% от учебните заведения нямат проблеми с финансирането.

В понеделник до обяд от Министерство на образованието ще бъде изпратен коментар на база предложенията на здравното министерство и на база на това ще бъде взето общо решение, допълни Денков

По време на откриването на 16-та Световна среща на българските медии в Рилския манастир министърът на образованието Николай Денков посочи, че има 375 български неделни училища в 43 държави на пет континета и така се поддържа българският дух днес навсякъде по света.

Министърът на образованието каза, че институцията върви нагоре от родителите, но и от децата, които искат да запазят българското в себе си, независимо къде се намират.

"За периода от последните 12 години, броят на българските деца, които се обучават в българските неделни училища е нараснал почти десет пъти, което показва как държавата-майка би могла да умножи усилията на хората по света, за да се чувстват българи независимо от това, къде искат да живеят", посочи още министър Денков.

Той подчерта, че МОН не само ще продължи да покрепя, но и ще увеличи своята дейност, за да може всеки да получи усещането за досег до държавата, да може да научи български, да се чувства свободно да се интегрира в българската страна във всеки един момент от живота си.

"С това се надявам, че ще дадем добър пример на другите министерства и ще успеем по един синергичен начин да помогнем на българите по света. "Предстои да подпишем и реализираме с БТА меморандум за съвместна дейност, така че успехът на всяко едно училище да отекне по целия свят. Ще направим така, че съвместната дейност на българските медии в чужбина и българските неделни училища да служат за пример по целия свят", каза още министър Денков, цитиран от БТА.