Проблеми с уредите за пръстови отпечатъци в секции в Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296052 www.24chasa.bg
Знамето на Република Северна Македония Снимки: Pixabay

В част от избирателните секции в Република Северна Македония тази сутрин гласуването е било прекъснато заради проблеми с уредите за биометрична идентификация на избирателите, съобщи Макфакс.

Говорителката на Държавната избирателна комисия Люпка Гугуческа информира, че техническите служби решават проблемите с уредите успоредно с гласуването. В определен брой избирателни секции имаше прекъсвания заради лошо боравене с уредите за биомерична идентификация и лошо качество на базата от отпечатъци, които се решаваха в хода на гласуването, съобщава БТА.

В избирателните секции, в които уредите не работели, те били подменени с нови и гласуването продължило, заяви говорителката на ДИК. Тя каза, че ДИК разполага с 500 резервни уреда. В избирателните секции, където уредите не са били заменени, гласуването е продължило по стария начин, без взимане на отпечатък от пръсти, тъй като целта е всеки, който е дошъл да гласува, да може да осъществи правото си на глас, каза говорителката.

Скенерът на апарата трябва да се чисти, а гражданите да натискат повече, когато поставят отпечатък, каза говорителката Гугуческа. Там, където прекъсването на гласуването е било от един до три часа, гласуването няма да завърши в 19 часа, а ще продължи толкова, колкото е траело прекъсването, каза говорителката на ДИК

Председателят на Държавната изборна комисия Александър Дащевски съобщи, че до 13 часа участието в местните избори в Северна Македония е 20,76%, съобщи МИА.

Той оцени, че за този период участието в изборите е добро. Най-голямо участие в изборите има в Новаци - 43,07%, Кратово - 37,48% и Крушево - 37,35%.

Дащевски каза, че в шест избирателни секции се гласува по стария начин с ултравиолетова лампа и спрей. Едната от тях е в Старо Нагоричане, планинско място със само 15 избиратели. Председателят на ДИК е подписал решение там да се гласува по стария начин.

Обясни, че в 11 избирателни секции е имало прекъсване на гласуването за повече от един час и гласуването в тези секции ще бъде удължено. Засега няма прекъсване на гласуването, което да е над три часа, каза Дащевски.